Cuprins:
Prima zi a pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva a început cu aglomerație. Aproape 150 de autocare din Voluntari, 120 dintre ele puse la dispoziție de primărie, au transportat circa 8.000 de cetățeni ai orașului de lângă București către Iași.
Dublat peste cele câteva sute de ieșeni și oameni din județele din jurul Iașiului care s-au așezat la rând încă de la ora 06.00, când moaștele au fost scoase din catedrală și așezate în baldachin, pelerinajul a debutat cu 10.000 de oameni așteptând să se închine.
500 de voluntari împart ceaiuri și pachete pelerinilor
Întregul drum care urcă dinspre Bahlui spre dealul în care este așezată Catedrala Mitropolitană e format din rânduri de oameni care vor să atingă racla. Unii dintre aceștia se așază și a doua oară la rând.
De-a lungul cozii sunt tarabe improvizate unde se vând lumânări, mănunchiuri de busuioc și iconițe, în timp ce pe unii pereți de cărămidă din apropierea catedralei, oamenii au început să aprindă lumânări.
Sunt 500 de voluntari ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei care împart ceaiuri și pachete pelerinilor, coordonați de către 200 de preoți. Aceștia vor lucra în schimburi a câte 3-4 ore, astfel încât să fie în permanență un număr de preoți și voluntari de-a lungul traseului.
Moaștele au fost scoase din catedrală dis-de-dimineață
În rândul care pleacă dinspre raclă l-am întâlnit pe Bogdan, puțin trecut de 40 de ani, cu un rucsac de munte în spate și un mănunchi de busuioc în mână.
Bogdan Murariu este stabilit la Bacău cu soția și 2 fete mici. A lucrat în străinătate până anul trecut, când a decis să se întoarcă în țară. „Asta-i țara mea, a noastră, nu mai puteam”, spune bărbatul.
A mai fost la pelerinaje, dar niciodată la Iași, deși, fiind aproape, spune că și-a dorit mereu să ajungă. „Am venit să ne rugăm pentru că, uitați-vă, ce ne-a mai rămas? Avem doar crize, sperăm ca lucrurile să se liniștească și ca totul să se termine”, a mai spus Bogdan.
Moaștele au fost scoase din catedrală la ora 06.00, după ce un sobor de preoți a realizat o ceremonie specială, iar racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost așezată pe baldachinul ornat cu flori din curtea interioară a Ansamblului Mitropolitan.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Alături de Sf. Parascheva a fost așezată și racla cu moaștele Sfântului Paisie de Neamț, călugăr român cu origini de Ucraina, care au fost aduse vineri noaptea de la Mănăstirea Neamțului.
Peste 7 ore la rând
Autoritățile s-au pregătit ca în fiecare an: a fost construit un labirint de garduri în curtea interioară a Mitropoliei și în parcarea Facultății de Teologie Ortodoxă, cu care Ansamblul Mitropolitan se învecinează. În acest spațiu încap aproximativ 1.500-2.000 de persoane, iar rândul continuă apoi, șerpuit, pe străzile din spatele bisericii, străjuit de garduri, jandarmi și voluntari, către râul Bahlui.
Prin acest labirint s-a trecut și domnul Chirița cu toată familia sa. A venit de la prima oră a dimineții spre Iași. Și-a luat soția, soacra, doi copii și au pornit de la Galați spre Iași la ora 04.00. Au ajuns după un drum de patru ore, s-au odihnit, au mâncat și s-au așezat la rând. Au stat aproape 7 ore și jumătate la coadă până au reușit să ajungă față-n față cu moaștele.
„Am venit să ne rugăm pentru sănătatate, în rest avem de toate, nu ne mai trebuie nimic. Avem o casă, o mașină, suntem fericiți cu puținul nostru. Sănătate și liniște să fie”, a spus bărbatul, în timp ce o ținea de mână pe fata lui de 2 ani, Rebeca, care flutura o icoană cu cei soi sfinți aduși la Iași și striga: „Uite, Doamne, Doamne”.
Doamna Mariana a venit de la Constanța și s-a cazat o săptămână la o pensiune de la marginea orașului. Are puțin peste vârsta de pensionare și s-a hotărât să își aducă nepoții la Iași, la pelerinaj, să se roage pentru școală și note bune. „Noi la Constanța ne temem mai tare ca voi aici, avem războiul mai aproape. Ce să vă spun, vreau și mă rog să ne ferească Sfânta de toate cele rele, dar mai ales de toți cei răi!”, a spus femeia.
Sunt așteptați peste 300 de mii de credincioși
Autoritățile estimează că peste 300 de mii de credincioși se vor închina la moaștele Sfintei Parascheva în intervalul 8 – 15 octombrie, dar că acest număr poate fi chiar mai mare, a declarat, vineri, Ioan Sorin Merlușcă, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.
Acesta a precizat că jandarmii sunt pregătiți ca în apropierea zilei hram, pe 14 octombrie, la rând să fie în permanență peste 50.000 de pelerini, care pot forma un rând de până la 4 kilometri.
Conform ultimelor raportări oficiale, la ora 15.00 în culoar erau deja 12.500 de persoane, rândul fiind în creștere, iar prin fața raclei au trecut să se închine aproape 17.000 de persoane de dimineață de la ora 06.00.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
AlexisAlex • 10.10.2022, 05:55
ivryernest • 08.10.2022, 20:13
Greu de crezut că suntem în 2022.
Si mie mi se pare greu de crezut. Atatia ani de libertate si tot se gasesc unii care nu inteleg faptul ca exista oameni care isi gasesc fericirea si implinirea in alte lucruri decat alea in care crezi tu.