MENIU CAUTĂ
11 Iun. 2018 17:09 , de Daniel Ionașcu

”Telemeaua de Sibiu”, protejată la nivel naţional. Doar cei din județul Sibiu mai pot folosi denumirea. ANPC verifică piețele

Distribuie

”Telemeaua de Sibiu” a devenit produs protejat la nivel naţional, astfel că va putea fi comercializată doar de către producătorii din județul Sibiu. Produsele realizate în județul în cauză vor avea un logo specific care garantează originea.

”Dreptul de utilizare a logo-ului naţional cât şi dreptul de a comercializa produse din clasa 1.3 Brânzeturi cu denumirea Telemea de Sibiu revine exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al judeţului Sibiu care respectă prevederile din caietul de sarcini şi sunt supuşi controlului şi certificării unui Organism de Inspecţie şi Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, informează Ministerul Agriculturii.

Autoritatea competentă responsabilă cu verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării logoului naţional este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

România are doar patru produse înregistrate la nivel european

România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicaţii Geografice Protejate (I.G.P.): ”Magiun de prune Topoloveni”, ”Salam de Sibiu” și ”Novac afumat din Ţara Bârsei”. Lacestea se adaugă şi”Telemeaua de Ibăneşti”, înregistrată în sistemul de Denumire de Origine Protejată (D.O.P.).

Alte patru produse sunt în stadiul de evaluare: ”Cârnaţii de Pleşcoi”, ”Caşcavalul de Săveni”, ”Scrumbia de Dunăre afumată” şi ”Telemeaua de Sibiu”.

Citește mai multe despre Sibiu și telemea de ibănesti pe Libertatea.

Comentarii