MENIU CAUTĂ
19 Iul. 2018 13:12 , de Daniel Ionașcu

Teodorovici: Plafonarea prețului la gaze poate părea măsură comunistă, dar avem nevoie de ea pentru că nu avem concurență

Distribuie

Plafonarea prețului la gaze poate părea o măsură comunistă, dar România are nevoie de ea, pentru că nu avem concurență reală în sector, țara noastră având doar doi producători interni, care își aliniază prețurile, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

El s-a referit la proiectul de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, potrivit căruia preţul de producţie internă al gazelor va fi plafonat la 55 de lei pe MWh până la 30 iunie 2021.

'Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piaţă, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă. Care concurenţă? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat. Investiţiile asumate nu s-au realizat, dar preţul creşte fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiţi şi economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parcă ar fi din altă ţară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul', a spus Teodorovici.

Gazele s-ar scumpi cu o treime dacă măsura nu e luată

În acest moment, tranzacțiile se fac la 80-90 de lei pe MWh de gaze, iar proiectul menționează că prețul gazelor a urcat de la 70 la 77 de lei pe MWh după liberalizarea efectuată în data de 1 aprilie 2017.

Concomitent, nota de fundamentare estimează scumpirea gazelor cu circa o treime în luna martie 2019 dacă prețul nu va fi plafonat.

Principalii producători din România sunt Romgaz și Petrom, care produc împreună peste 90% din totalul extras de România.


Citește și:

EXCLUSIV/Frații suspectați că au comis crimele de la fabrica de ciment au vorbit cu reporterul Libertatea: 'Suntem nevinovați, găsiți adevărații criminali' – VIDEO&FOTO

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Încăierare în Parlament, între un deputat de la Putere şi unul din Opoziţie
Comentarii