De Daniel Ionașcu,

Oficialul a afirmat că va căuta împreună cu bancherii măsuri privind eliminarea unor comisioane sau a costurilor cu cadastrul în cadrul refinanțărilor.

„Vreau să vedem exact cum putem să acţionăm şi pe zona contractelor în derulare, în cazul cererilor de refinaţare să analizăm şi să vedem dacă putem să eliminăm anumite costuri pe care românii le au la momentul refinanţării, aici mă refer la costuri legate de cadastru, cele notariale, adică cheltuieli şi de partea statului şi se partea băncilor şi să găsim un numitor comun pentru ca românii să plătească mai puţin sau deloc atunci când vor face refinanţarea creditelor în derulare. Acum se poate vedea dacă băncile cu adevărat doresc să fie un partener penyru românii persoane fizice şi persoane juridice şi sunt foarte curios dacă băncile au înţeles ceea ce guvernul a făcut în prima parte a acestui an. Sper să fi înţeles” a spus Teodorovici.

Declarația vine în contextul în care de ieri a intrat în vigoare noul indicator de referință, acesta înlocuind ROBOR în formula de calcul a dobânzilor la creditele în lei.

Numai că acesta se aplică doar refinanțărilor și creditelor noi, nu și celor în derulare. Noul indicator este de 2,36%, în vreme ce indicele ROBOR la trei luni era vineri la 3,31%.

Astfel, românii care au deja credite trebuie să facă refinanțare dacă doresc scăderea dobânzii.

Ministrul a lăsat să se înțeleagă că bancherii ar trebui să facă refinanțări pentru creditele aflate deja în vigoare, afirmând că astfel se va vedea cine dorește cu adevărat scăderea costurilor cu creditele pentru români.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a depus recent un amendament prin care vrea să oblige băncile să aplice noul indice de referință și la creditele în derulare.

Problemă cu Programul Prima Casă

De asemenea, Teodorovici a anunțat că noul indicator se va aplica și pentru programul Prima Casă.

Însă BCR îl contrazice pe oficial, afirmând că indicatorul de referință se poate aplica în acest moment doar la creditele de consum și cele ipotecare standard. Asupra programului Prima Casă acestea nu poate fi folosit deoarece prin lege dobânda se calculează prin formula ROBOR la 3 luni plus marja de maximum 2%.

Nemulțumit de Fisc

Concomitent, Teodorovici a mai spus că nu este mulțumit de modul în care ANAF colectării, afirmând că ”România are nevoie de şi mai mulţi bani pentru a face şi mai multe, pentru că nevoile sunt foarte mari”.

Deficitul bugetului general consolidat, care include atât fondul de pensii, cât și pe cel de sănătate, s-a ridicat la 5,5 miliarde de lei în primele trei luni, cu 23,3% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Suma reprezintă 0,54% din Produsul Intern Brut (PIB).

Amnistie fiscală pentru patroni

Ministrul a reiterat faptul că Guvernul pregătește un pachet de măsuri pentru o ”amnistie fiscală” atât pentru companiile de stat, cât și cele private.

El a precizat că nu s-a discutat încă de o amnistie pentru persoane fizice.

Leonard Doroftei a slăbit enorm în doar două luni, de când a părăsit România definitiv! Cum arată acum și ce face în Canada. VIDEO
GSP.RO

Leonard Doroftei a slăbit enorm în doar două luni, de când a părăsit România definitiv! Cum arată acum și ce face în Canada. VIDEO