MENIU CAUTĂ

Tradiţii în Joia Mare | Unii s-au întrecut la încondeieri, în timp ce înalţii prelaţi au înfăptuit obiceiurile specifice Paştelui

Distribuie

Zeci de turişti care au ales să-şi petreacă minivacanţa de Paşte în localitatea braşoveană Râşnov au avut parte ieri, în Joia Mare, de o surpriză. Ei au fost invitaţi de autorităţi să participe, alături de artişti şi de localnici, la vopsirea unui ou gigant, amplasat în faţa cetăţii.
Pictorii de ocazie au ales să decoreze oul înalt de aproape un metru şi jumătate cu motive tradiţionale din Ţara Bârsei. Cei mai încântaţi de evenimentul organizat de Primăria Râşnov în colaborare cu filiala Braşov a Uniunii Artiştilor Plastici au fost copiii, care n-au mai lăsat din mână pensulele şi culorile.
Manifestarea culturală denumită “Mai aproape de Paşte” a mai cuprins pentru micuţi şi un concurs de încondeiat ouă. Concurenţii au fost elevi ai şcolilor locale, îndrumaţi de meşterul popular râşnovean Lucian Cazacu. Toţi participanţii au primit diplome.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a spălat pe picioare mai mulţi orfani din Galaţi

12 copii orfani au fost spălaţi ieri pe picioare chiar de către Arhiepiscopul Dunării de Jos, aşa cum în urmă cu două milenii Iisus Hristos le-a spălat picioarele celor 12 apostoli, în Joia Mare.

Cei 12 orfani au fost selectaţi dintre copiii din Galaţi care participă adesea la slujbe. După ce Arhiepiscopul Casian Crăciun le-a spălat picioarele, semn de spălare a păcatelor, copiii au primit şi pantofi noi. Printre orfanii care au jucat rolul de apostol s-a aflat şi Cornel Ştefan Vasiu, un băieţel în vârstă de 7 ani. Copilul a fost adus la biserică de către bunica lui, care îl creşte după ce micuţul a rămas fără mamă. Cornel vine de mic la biserică şi îşi doreşte ca într- o bună zi să devină preot.


Copiii au aşteptat emoţionaţi ca înaltul prelat să îi spele pe picioare, conform obiceiului. Printre ei s-a aflat şi Cornel (medalion), băieţelul care vrea să devină preot

 


 

Lumina Sfântă ajunge mâine la Bucureşti

Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim va fi adusă în România, mâine seară, cu un avion special. Delegaţia Patriarhiei Române va fi condusă de Varsanufie Prahoveanul, iar de la Bucureşti va fi ”multiplicată” şi va pleca la Suceava, Satu Mare, Cluj-Napoca şi Timişoara pentru credincioşii din nordul şi vestul ţării. Tot la aeroport sunt aşteptaţi şi reprezentanţi ai protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul ţării, pentru a primi lumina şi a o da credincioşilor.

Cald şi ploi trecătoare de Paşte

Vremea de vară nu se dă dusă de la noi, deşi e abia început de mai. Astăzi va fi senin în toată ţara şi doar spre seară în nord-vest vor fi înnorări trecătoare. În ajunul Paştelui va ploua sub formă de averse în nord-vestul şi centrul ţării, iar în restul regiunilor termometrele vor indica şi 31 de grade. Ziua de Paşte va aduce un plus de instabilitate atmosferică în vestul, centrul şi nordul ţării şi la munte, unde vor fi ploi de scurtă durată. Maximele în sud nu vor mai depăşi 30 de grade Celsius.

Atenţie la hoţii de buzunare!

Poliţiştii atrag atenţia că hoţii de buzunare vor profita de aglomeraţia din jurul bisericilor pentru a fura portofelele sau telefoanele mobile ale credincioşilor care vor participa la slujbe. De aceea, oamenii legii vă recomandă: nu lăsaţi genţile nesupravegheate, nici măcar în biserică; poşetele se ţin permanent în faţă şi se asigură cu mâna; nu ţineţi portofelele sau telefoanele mobile în buzunarele de la spate.

Comentarii