STS nu are nici un mijloc tehnic de detectare a telefoanelor mobile
În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni care este de natură să discrediteze CSAT. Ar fi însemnat să accept că STS ar fi putut face mai mult decât să transmită informaţii referitoare la sectorul în care s-a prăbuşit avionul. Şansa lor a fost că operatorul a avut semnal şi dincolo de sectorul în care avionul a dat apelul. STS nu are nici un mijloc tehnic de detectare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Dacă verificaţi legislaţia, operatorii de telefonie mobilă din România nu au dreptul să facă verificări mai jos de raza de aciune unde s-a produs accidentul.
Va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna. Oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Cei care spun că pe telefonul mobil STS putea da mai multe informaţii mint. Atunci când se face o coordonare instituţională, insituţiile statului sunt capabile să fac faţă oricărui tip de acţiune de salvare.
Din informaţiile pe care le-am strâns în această perioadă, un volum enorm, trebuie să vă spun că, dacă s-ar fi lucrat instituţional şi la MAI s-ar fi constituit comandamentul din care fac parte multe comandamente ale statului, când pui cap la cap informaţiile furnizate de SRI, un alt operator care a furnizat această informaţe iniţială, de la aviaţia miliară, cele radar şi informaţiile de la ROMATSA, cu certitudine localizarea s-ar fi restrâns la un perimetru apropiat. Comandamentele nu s-au reunit nici la Ministerul de Interne, nici la Transporturi.
Trebuia să se lucreze coordonat, la Ministerul de Interne şi la Transporturi
Dacă pun la cap la cap aceste informaţii, totul e să se lucreze coordonat, cu alt comandant în capul mesei şi cu grupul de analiză care să pună la un loc toate informaţiile.
Nu voi da alte detalii deoarece cazul este în ancheta Parchetului. Vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor pentru a primi un punct de vedere avizat şi bazat pe lege, pe respectarea sau nerespectarea regulamentelor în astfel de situaţii.
Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a HG şi a legilor. Am atenţionat şi în CSAT asupra acestui lucru, pentru că, dacă de dragul de a arăta populaţiei că facem ceva, deteriorăm un sistem care ar fi funcţionat dacă s-ar fi respectat legea, nu vom culege decât rezultate negative. Ceea ce trebuie să facem în viitorul apropiat este să respectăm legea şi instituţiile statului vor acţiona cu promptitudine.
La terminarea CSAT, vă pot spune că în CSAT s-a prezentat legea după care funcţionează STS şi protocoalele, iar SRI a prezentat faptul că STS nu are capacităţi mai mari decât să arate perimetrul în care poate fi detectată o aeronavă dacă se merge după identificarea telefonului mobil, premierul a sugerat trecerea STS la Ministerul de Interne şi destituirea directorului STS. Directorul Opriş nu este om politic, şi nu pot să-l tratez nici pe el, nici pe Predoiu, directorul SIE, ca pe oameni politici care pot fi schimbaţi ca să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară, şi nu-mi pot permite să-mi bat joc de ei de dragul politicului. Aş face o similitudine legată de această solicitare la fel cu ceea ce face Guvernul cu prefecţii…
Deszăpezirea s-a făcut doar la televizor. Autostrada spre Constanţa nci acum nu e deschisă, după ce de 4 zile au încetat ninsorile şi viscolul, pentru că nu au utilaje. Să dai afară prefecţii, când contractele sunt făcute de preşedinţii de consilii de judeţe, toate reproşurile s-au îndreptat către prefecţi, mi se pare dezonorant. CNADR-ul a făcut achiziţiile de servicii, iar ei trec la executarea prefecţilor, ca şi când ei ar fi fost la structurile de deszăpezire.
Instituţiile statului nu pot fi destituite aşa. Repet, este o minciună că STS ar fi putut verifica locul unde se află avionul. Toate capacităţile STS se referă strict la determinarea celulei perimetrului unde se află telefonul de pe care s-a făcut apelul. Alte instituţii ar fi putut furniza informaţii şi cu siguranţă, dacă ar fi fost puse la un loc, altfel s-ar fi putut face intervenţia.
Localizarea ar fi putut fi făcută în 30-40 de minute
Dacă există cineva care poate afirma sau dovedi că STS are capabilităţi mai mari decât cele pe care vi le-am prezentat pentru acest caz, vă asigur că nu voi sta nici o clipă pe gânduri pentru cererea de destituire a directorului Opriş. Alte instituţii ar fi avut capabilităţile acestea şi dacă ar fi stat la o masă, s-ar fi desfăşurat altfel intervenţia. Localizarea poate fi făcută în 30-40 de minute. Persoane neautorizate au atribuit responsabilităţi către persoane care nu aveau responsabilităţi. A fost o hărmălaie, de aceea oamenii nu au putut fi ajutaţi. Responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi a coordonatorului de la MAI nu poate fi dată la o parte.
Repet, am coordonat aceste instituţii ale statului în condiţii mult mai grele şi niciodată nu a existat un rateu. Totul este să ştii ce ceri şi ce accepţi de la fiecare structură. Instituţiile statului trebuie cunoscute.
DESZĂPEZIREA, O MASCARADĂ TELEVIZATĂ
Mascarada televizată a comandamentelor nu este decât o acoperire pentru banii nemeritaţi şi nemunciţi care se vor da firmelor clientelare, care au contract de deszăpezire, iar în locul lor a fost scoasă Armata. Propun Guvernului să dea banii Armatei şi Jandarmeriei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro