MENIU CAUTĂ
, de Monica Stan

Transplantul de celule stem, singura şansă a Mihaelei! Are 14 ani, dar nu poate vorbi şi nu poate face nimic din tot ce fac ceilalţi copilaşi de vârsta ei

Distribuie

Micuţa din Mangalia a venit pe lume la scurt timp după ce frăţiorul ei mai mare a decedat. A fost un copil dorit şi aşteptat cu sufletul la gură de către cei doi părinţi trecuţi prin durerea pierderii primului născut. Încă din ziua în care s-a născut, Gabriela, mama Mihaelei, a simţit că e ceva în neregulă cu copila şi că medicii care au ajutat-o să nască îi ascund acest lucru. La naştere, micuţa a avut cordonul ombilical în jurul gâtului, iar acest lucru i-a dăunat extrem de mult. Însă nimeni nu a pus-o pe mamă la curent cu toate acestea.

Pe la vârsta de 3-4 luni, Gabriela şi-a dat seama că fetiţa are anumite probleme. Având experienţa primului copil, femeia a observat că micuţa nu se comportă aşa cum ar trebui. A dus-o la medic pentru a afla ce este în neregulă, dar nu a aflat mare lucru. I s-a explicat că fetiţa este prea mică şi că, odată cu creşterea, totul va fi bine. Când a împlinit un an şi trei luni, mama şi-a luat copilul şi a venit cu el la Bucureşti, la Spitalul Obregia. După un set complet de investigaţii au primit şi diagnosticul care avea să le dea, din nou, vieţile peste cap.

Mihaela suferea de paralizie cerebrală. Medicii i-au prescris un tratament medicamentos şi i-au spus mamei că totul depinde de puterea de vindecare a fetiţei. Femeia a refuzat însă să aştepte o minune şi a început să caute soluţii pentru a-şi ajuta fiica. Au început şedinţele de kinetoterapie şi, abia când a împlinit doi ani şi jumătate, Mihaela a reuşit să facă primii paşi susţinută. Era o mare reuşită, însă părinţii îşi doreau mult mai mult pentru copilul lor.

Arată ca un copil de 8 ani

”Am început să caut, să citesc, să aflu ce tratamente ar mai exista pentru copilul meu. Şi am găsit! În 2008 plecam în China pentru transplant de celule stem. Am fost acolo de două ori în acel an. Medicii i-au făcut 10 implanturi cu celule stem, iar tratamentul a fost foarte eficient. Mihaela a devenit mult mai prezentă, mai sociabilă. Nu mai plângea când intra cineva pe uşă, aşa cum făcea înainte. Şi cel mai important lucru care s-a întâmplat după transplant a fost că fata noastră a început să meargă”, povesteşte mama fetiţei care în urmă cu o lună a împlinit 14 ani. Deşi a ajuns la această vârstă, Mihaela arată ca un copilaş de 8 ani. Boala de care suferă nu îi permite să se dezvolte normal, să vorbească, să alerge sau să mănânce singură. Copila nu poate face nimic din toate acestea.

Mama este cea care o hrăneşte şi o ajută zilnic. Şi, de parcă nu erau de ajuns toate problemele pe care le aveau, în 2009 părinţii micuţei au divorat, iar Gabriela a fost nevoită să ducă singură lupta mai departe. Anul trecut, după ce a reuşit să se pună un pic pe picioare, Gabriela şi-a propus să mai facă un drum în China cu fiica ei pentru un nou transplant. ”Am vrut să facem aici, dar am aflat că la noi în ţară transplantul de celule stem se face doar pentru bolile grave de sânge… astfel încât eram nevoiţi să plecăm în altă ţară”, spune femeia.

Suspectă de tumoare pe creier

Rezultatul unui RMN făcut înainte de plecare avea însă să le dea toate planurile peste cap. Medicii îi comunicaseră mamei că Mihaela avea o tumoare pe creier, iar zilele îi erau numărate. Dar nu a fost deloc aşa. Anul trecut, au aflat că, de fapt, nu există nici o tumoare şi că îşi pot face, din nou, planuri pentru transplantul de celule stem. Mai mult decât atât, Gabriela s-a interesat şi a descoperit că fiica ei are şanse mari de recuperare în Germania .

”Transplantul costă foarte mult şi la nemţi, însă dacă reuşeşti să intri în sistemul medical german, acesta este gratuit. M-am interesat şi am aflat că am putea pleca acolo şi am putea rămâne definitiv. Mie, ca mamă de copil cu probleme, statul german mi-ar asigura un loc de muncă în cele patru ore în care Mihaela ar fi la recuperare, fata ar beneficia de tratament gratuit, iar visul meu de a o auzi cum îmi spune «mama» ar putea deveni realitate”, adaugă mama cu glasul sugrumat de emoţii.

Pentru a avea o şansă la o viaţă cât mai normală, copila de 14 ani are nevoie de suport financiar pe o perioadă de 4-5 luni pentru a putea începe o viaţă nouă în Germania, ţara în care şansele ei de recuperare sunt foarte mari. Puteţi dona 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul ”Mihaela”, iar pentru sume mai mari se pot face donaţii în conturile Fundaţiei Ringier.

 

Citește mai multe despre Ajută Copiii pe Libertatea.

Comentarii