Cancerul de piele ucide 2.300 de britanici anual. Dacă este depistat în stadii incipiente, șansele de supraviețuire sunt mari, însă dacă ajunge în stadiul de metastază, șansele devin minime, decesul survenind în numai câteva luni.
În trecut, melanomul în metastază era considerat netratabil. Oncologii considerau melanomul diferit de alte cancere, adică nu mai poate fi tratat odată ce se extinde.
James Larkin, medic oncolog:
Lucrurile s-au schimbat odată cu prescrierea a două medicamente noi: Nivolumab și Ipilimumab, care permit sistemului imunitar al corpului să atace celulele canceroase.
Într-un test cu 945 de pacienți, o treime au primit Nivolumab, o altă treime Ipilimumab, iar ultima amândouă medicamentele. Rata de supraviețuire după cinci ani la primii a fost de 44%, la a doua categorie de 26%, iar la ultimii de 52%. Rezultatele au fost spectaculoase ținând seama de faptul că este vorba de unul dintre cancerele cel mai greu de tratat.
Au fost cazuri în care pacienții s-au vindecat complet, în timp ce în cazul altora tumorile deja existente nu au mai crescut.
dintre cei care au supraviețuit cancerului de piele după imunoterapie nu mai au nevoie de tratament ulterior
Cum funcționează imunoterapia
Medicamentele au fost produse ca urmare a găsirii unei metode inovatoare în tratamentul cancerului, imunoterapia.
Sistemul imunitar al omului are ca misiune eliminarea și distrugerea organismelor ostile, precum virușii. Teoretic, sistemul imunitar ar trebui să atace și cancerele, dar celulele canceroase se comportă ca și celulele sănătoase, cu excepția faptului că se reproduc într-un ritm mult mai mare, astfel că sistemul imunitar nu le descoperă.
Medicamentele testate ”demască” celulele canceroase ca periculoase în fața organismului uman care astfel ripostează și le distruge. Practic, tratamentul nu constă în distrugerea pe cale medicamentoasă a cancerului, ci în întărirea sistemului imunitar astfel încât acest să poată depista celulele dăunătoare.
Prin administrarea simultană a celor două medicamente elimini efectiv două frâne ale sistemului imunitar care este capabil să recunoască tumori pe care anterior nu le recunoștea și să reacționeze la asta.
James Larkin
Pe de altă parte, există și efecte adverse care în unele cazuri au fost atât de severe încât tratamentul a fost întrerupt, cum ar fi oboseală, iritații ale pielii sau diaree severă.
Totuși, efectele tratamentului au fost de durată și s-au produs și după încetarea acestuia, spre deosebire de chemoterapia clasică folosită în oncoologie, unde efectele încetează odată cu încetarea tratamentului.
În momentul de față, imunoterapia este socotită drept domeniul cu perspectivele cele mai bune din domeniul oncologiei, cercetări fiind făcute în legătură cu modalități de aplicare a sa și în cazul altor tipuri de cancere. S-au obținut deja rezultate în tratamentul cancerului la plămân și la rinichi.