MENIU CAUTĂ
, de Cristina Sterian

Trei muncitori de la ferma Romsoci au fost prinși cu carne de porc furată din incinta societății unde a fost confirmat virusul

Distribuie

În plină criză provocată de răspândirea cu repeziciune a pestei porcine, o boală care a decimat efectivele şi a afectat afacerile a zeci de producători din toată ţara, cei care nu ţin de regulile dispuse pentru evitarea apariţiei de noi cazuri sunt chiar muncitorii din fermele afectate.

La Brăila, trei muncitori ai fermei Romsoci de la Tichileşti au fost prinşi de poliţişti în timp ce transportau carne de porc pe care o furaseră din incinta societăţii comerciale unde a fost depistat virusul ce provoacă pesta porcină. Oamenii cărau cu sacoşele bucăţi de carne din porcii de la Tichileşti, care sunt sacrificaţi în aceste zile. ei au fost descoperiţi de poliţişti în timpul unui control desfăşurat la Tichileşti şi Gropeni, tocmai pentru a vedea dacă se respectă regulile privind prevenirea transmiterii virusului pestei porcine africane.

„În cursul zilei de ieri, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au organizat şi desfăşurat o acţiune, pe raza comunelor Gropeni şi Tichileşti, în vederea identificării produselor de origine animală cu risc de transmitere a virusului pestei porcine africane”, a transmis purtătorul de cuvant al IPJ Braila, Laura  Dan.

Acţiunea poliţiştilor s-a desfăşurat la Tichileşti şi Gropeni, unde sunt cele două mari ferme de suine în care a fost diagnosticat virusul pestei porcine africane. Toate cele circa 175.000 de animale care erau crescute în cele două ferme trebuie sacrificate, acţiunea de eutanasiere fiind în curs de realizare la ambele societăţi comerciale.

Unul dintre muncitorii prinşi de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Braila a fost prins în trafic, pe drumul judeţean 212, la intrare în localitatea Tichileşti. Bărbatul de 37 de ani, a fost prins  în timp ce transporta cu un autoturism cantitatea de 9 kg de carne de porc.

De asemenea, tot pe raza comunei Tichileşti au fost depistaţi şi doi consăteni, cu vârste de 48 şi 44 de ani, de asemenea muncitori ai fermei de la Tichileşti, care călătoreau cu autobuzul şi aveau asupra lor 15 kg de carne de porc.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că aceste cantităţi de carne ar fi fost sustrase din incinta unei societăţi comerciale, declarată în stare de carantină, respectiv de la Romsoci Braila.

Autorităţile atrag atenţia că transportul cărnii de porc infestate cu virusul pestei porcine sau care provine dintr-un focar de boală reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau la amendă.

Întreaga cantitate de carne de porc a fost confiscată şi predată Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.

La ferma Romsoci a început, săptămâna trecută, eutanasierea celor 35.000 de porci pe care îi deține societatea comercială.


Pestă porcină confirmată la crescătoria Romsoci, astăzi începe omorârea a 47.000 de porci! Combinatul Marex de 140.000 de porci, din apropiere, stă ca pe ghimpi!

Prefectul de Brăila confirmă informațiile din Libertatea: „Începe eutanasierea a 35.000 de porci în ferma Romsoci și e risc de pestă la ferma de peste 140.000 de porci!”

Citește mai multe despre Brăila și pestă porcină pe Libertatea.

Comentarii