Mergi direct la conținut »
Trotinetele electrice nu au voie pe stradă. Pe trotuare, sunt un pericol pentru pietoni
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Trotinetele electrice nu au voie pe stradă. Pe trotuare, sunt un pericol pentru pietoni

Poliția spune că trotinetele electrice nu au voie să circule pe drumurile publice. De cealaltă parte, pietonii reclamă că, pe trotuare, acestea sunt prea periculoase, din cauza vitezelor mari la care pot ajunge.

De Daniel Ionașcu, Vlad Chirea (foto),

Franța a interzis circulația lor pe trotuare. În România, există o inițiativă legislativă a deputatului PNL Sorin Moldovan, care propune ca trotinetele electrice să poată merge pe pistele de biciclete. Asta nu elimină însă pericolul pentru pietoni, pentru că multe piste sunt amenajate pe trotuare.

Ce prevede acum Codul Rutier

Potrivit Codului Rutier, orice vehicul electric care prinde între 25 și 45 km/h și a cărui greutate nu depășește 350 de kilograme este asimilat mopedului.

Definiția pentru moped din legislație este: ”vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depășește 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric”.

Pornind strict de la această definiție, se poate trage concluzia că trotineta electrică este un moped, deci trebuie să circule doar pe stradă, nu pe trotuar.

În realitate nu este așa, potrivit legislației actuale.  

Calendarul redeschiderii Europei turistice. Când și ce țări îi așteaptă pe români? Din 3 iunie, Italia primește cetățeni din UE fără carantină
Recomandări
Calendarul redeschiderii Europei turistice. Când și ce țări îi așteaptă pe români? Din 3 iunie, Italia primește cetățeni din UE fără carantină
 

Ca să poată merge pe drum, trebuie să aibă scaun

Un vehicul trebuie să aibă ”loc șezând” ca să poată circula pe stradă, spune Poliția Română, care argumentează cu un regulament european mai puțin cunoscut. Este vorba de Regulamentul nr. 168/2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau cu trei roți și pentru cvadricicluri.

”În situația în care trotineta electrică nu este prevăzută cu loc șezând, conform prevederilor art. 2 alin. (2) lit. (j) din Regulamentul (UE) nr. 168/2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri, acest tip de vehicul nu se supune omologării și nu se va elibera niciun document pentru acesta, prin urmare nu se supune nici înregistrării ori înmatriculării”, arată Poliția Română.

Regulamentul vorbește de înregistrare sau înmatriculare, nu de circulație pe drumurile publice.

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 

Dar Ordonanța de Urgență 195/2002, în articolul 12, enumeră clar ce tipuri de vehicule pot circula pe drumurile publice:

”Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna şi a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz, şi să poarte plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele în vigoare. Vehiculele care nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării pot circula pe drumurile publice numai în condiţiile prevăzute prin regulament”.

Cum trotinetele nu se înmatriculează și înregistrează, nici nu pot circula pe drumurile publice.

”În aceste condiții, conduita de urmat este în sensul de a nu se utiliza acest tip de vehicul pentru deplasarea unei persoane pe drumurile publice.”

Poliția Română

În concluzie, oamenii care merg pe trotinete electrice n-au voie pe stradă cu ele, ci doar pe trotuare.

Ce reclamă pietonii

În ultima perioadă, odată cu popularitatea trotinetelor electrice și a serviciilor de transport care le folosesc, a crescut și numărul incidentelor.

Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
Recomandări
Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
 

Pe rețelele sociale apar cu regularitate postări legate de comportamentul oamenilor aflați pe trotinete în trafic sau de viteza cu care aceștia merg pe trotuare.

”Mi s-a întâmplat de 4 sau 5 ori să mă trezesc cu câte unul în față, circulând pe sens interzis. Altă dată mi-a apărut unul în față, pe trotinetă, după ce a coborât de pe trotuar, ca și cum toată strada era a lui.”

„Altul a traversat pe roșu fără nicio grijă, de parcă toată lumea era obligată să-i ofere prioritate. A ajuns să-mi fie frică de ei, sunt pur și simplu imprevizibili. Nu ar trebui cumva reglementată circulația trotinetelor electrice?”, spune Claudia, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Alți internauți reclamă adevărate concursuri de viteză – ”liniuțe” ale trotinetiștilor, în vreme ce alții susțin au fost accidentați de cei care merg pe trotinete electrice.

O româncă a descris cum a fost accidentată, în Bruxelles, de un trotinetist și a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Miercuri, sediul Dropbox din San Francisco a fost evacuat după ce o trotinetă electrică a luat foc la un etaj al clădirii.

Trotinetele electrice pe trotuare, o soluție sau un pericol?

Deputatul PNL Sorin Moldovan propune legalizarea trotinetelor electrice. Proiectul prevede definirea trotinetei electrice ca fiind: ”un vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 40 km/h şi care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 2 kW”.

Moldovan vrea să se poată circula cu trotinetele electrice fără ca acestea să fie înregistrate sau înmatriculate.

Deputatul mai propune ca trotinetele electrice să poată circula pe pistele de biciclete, inclusiv în zonele unde acestea sunt pe trotuare.

Vârsta pe care o propune pentru cei care pot conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice este de peste 14 ani.

Proiectul liberalului propune și interzicerea circulației cu trotineta electrică pentru cei sub 18 ani care nu au cască.

El mai vrea ca cei care circulă noaptea să aibă trotinetele electrice echipate cu lumini și cu dispozitive reflectorizante.

Proiectul nu rezolvă însă problema siguranței pietonilor printre care vor putea circula aceste trotinete electrice dacă vor avea voie să circule pe pistele de pe trotuare.

Franța le-a interzis pe trotuare

Autoritățile francize au rezolvat simplu această problemă: circulația trotinetelor electrice pe trotuare a fost interzisă.

Cei prinși cu trotineta electrică pe trotuare pot primi amenzi de până la 135 de euro. Legea a fost adoptată în luna mai și va intra în vigoare din septembrie 2019.

Legea a venit după ce companiile care închiriară trotinete electrice, precum Lime și Bird, au invadat marile orașe din Franța. Potrivit estimărilor, în Paris sunt operate 15.000 de trotinete electrice, iar până la sfârșitul acestui an vor fi 40.000.

În București, Lime a anunțat aducerea a 1.000 de trotinete electrice. Pe lângă această firmă, mai activează în România Flow și Wolf-e.

În afara trotinetelor electrice care pot fi închiriate de la firme, sunt și cele care au fost cumpărate de oameni.

Cât de periculoase sunt

În 2018, oameni care mergeau pe trotinete electrice au fost implicați în 2 accidente rutiere grave, soldate cu 2 răniți și 8 accidente ușoare în care au fost rănite ușor 8 persoane.

Numărul accidentelor a crescut în 2019, odată cu creșterea popularității trotinetelor electrice.

În primele șase luni din acest an s-au produs 15 accidente rutiere ușoare, în care au fost rănite 15 persoane și un accident rutier grav, soldat cu rănirea unei persoane.

Foto: Vlad Chirea

Close
Închide
  Close