Mergi direct la conținut »
Tudor Chirilă, despre problemele sistemului de învățământ românesc: „Nu ne-a stimulat nevoia de a învăța. A fost mereu centrat pe elite”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Tudor Chirilă, despre problemele sistemului de învățământ românesc: „Nu ne-a stimulat nevoia de a învăța. A fost mereu centrat pe elite”

Tudor Chirilă, despre problemele sistemului de învățământ românesc: „Nu ne-a stimulat nevoia de a învăța. A fost mereu centrat pe elite”

Actorul și cântărețul Tudor Chirilă a vorbit într-un interviu pentru PRO TV despre problemele pe care crede că le întâmpină acum sistemul de învăţământ din România.

Actorul spune că sistemul de învățământ românesc nu a stimulat elevilor pasiunea de a învăța.

„Sistemul de învăţământ este oglinda felului în care ne creştem copiii. Nu e normal ca profesorul să fie oglinda aşteptărilor părinţilor? Ori dacă noi ştim că în România peste 60-70% din părinţi consideră că bătaia nu e mare lucru, atunci înseamnă că aşteptările de la sistem sunt ale unui profesor autoritar. (…)”, spune Chirilă.

El e de părere că familia și profesorii ar trebui să fie mai atenți la nevoile copiilor și să le dea mai multe șanse. Actorul a spus că, din perioada petrecută în liceu, își aduce aminte numai de doi profesori, pentru că restul aveau o atitudine nepotrivită în opinia sa.

„Şcoala ar trebui să fie mai atentă… Să pui elevul în centru este o chestie mişto, dar hai să o şi aplicăm. Ar trebui ca familia şi profesorii să fie atenţi la nevoile copiilor. Eu de ce mi-aduc aminte din liceu de doi profesori? Păi dacă restul mă făceau ratat, foarte mulţi profesori nu-mi dădeau nicio şansă. Când nu dai nicio şansă unui copil ce te aştepţi? 1. Ca acel copil să crească complexat. 2. Frustrat şi 3. Să se depărteze de toată forma de educaţie pe care o propui“, a declarat Tudor Chirilă la Știrile PRO TV.

CTP: ”Alegerile anticipate sunt o măsură de bun simț, utilizată acum de nesimțiți”. Ce spune despre Klaus Iohannis
Recomandări

CTP: ”Alegerile anticipate sunt o măsură de bun simț, utilizată acum de nesimțiți”. Ce spune despre Klaus Iohannis

„Sistemul românesc a fost întotdeauna un sistem centrat pe elite, adică dacă erai bun şi profesorii începeau să fie OK cu tine. În momentul de faţă cred că trebuie pusă amprenta şi pus accentul foarte puternic pe identificarea problemei – noi avem o problemă cu media, cu media copilului, cu mediocritatea. Uită-te ce se întâmplă cu Brexit. Oamenii ăia au votat în necunoştinţă de cauză. Când s-a întâmplat ca average-ul britanic să se tâmpească în aşa hal încât să-şi bage ţara în toate problemele? (…) Elitele îşi vor găsi drumul întotdeauna. Tu trebuie să ajuţi şi copilul care îşi găseşte drumul mai greu, să ajungă la un nivel de cunoştinţe în care el 1. să fie independent 2. să poată să aibă grijă de celălalt. 3. să poată să se raporteze la societate participativ“, a mai adăugat actorul.

În urmă cu 10 ani, Tudor Chirilă a publicat o scrisoare adresată liceenilor care s-a viralizat puternic atunci, dar și în anii următori.


Citește și

Mihai Neșu și-a regăsit talentul copilăriei! A revenit la o veche pasiune, care putea să-i fie meserie: „Încerc să mă relaxez și să fac ceva util și pentru ceilalți”

Close
Închide
  Close