Mergi direct la conținut »
Newsweek: 2,1 miliarde de lei au costat anul acesta televiziunea publică și radioul public, bani de la bugetul de stat
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Newsweek: 2,1 miliarde de lei au costat anul acesta televiziunea publică și radioul public, bani de la bugetul de stat

Newsweek: 2,1 miliarde de lei au costat anul acesta televiziunea publică și radioul public, bani de la bugetul de stat

Publicaţia Newsweek România dezvăluie, astăzi, că în ultimii doi ani Societatea Română de Televiziune (SRTV), Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Agerpres au primit suma de 2,2 miliarde de lei, adică aproape 500 de milioane de euro, bani de la bugetul de stat. Acest lucru după eliminarea taxei radio-tv și după ce Guvernul s-a angajat să acopere datoriile acumulate de SRTv.

Context: În ianuarie 2017, Guvernul României s-a angajat să acorde Societăţii Române de Televiziune (TVR) 950 milioane lei, cu 662% mai mult faţă de 2016. Decizia a fost luată pentru că televiziunea publică avea la vremea respectivă datorii la stat de 177 de milioane de lei, adica aproape 40 de milioane de euro. Totodată, Societății Române de Radiodifuziune i s-a alocat un buget de 383 milioane lei, aproape dublu (+98,6%) faţă de 2016. Decizia a venit după ce taxa radio-tv, care acoperea o bună parte din cheltuielile televiziunii publice și radioului public, a fost eliminată.

Jurnaliștii de la Newsweek România scriu că, după ce televiziunea publică a primit în anul 2017 suma de 950 de milioane de lei, anul acesta i s-a alocat un buget de 440 milioane de lei. În total, televiziunea publică a primit în ultimii doi ani, de la bugetul de stat, aproape 1,4 miliarde de lei. 

Potrivit Newsweek, cu cele 950 de milioane de lei primite în anul 2017, SRTv, și-a achitat datoriile uriașe, dar, la final de an, acumulase „datorii comerciale” de 87 de milioane de lei.

În prezent, la TVR, sunt angajate aproape 2.500 de persoane.

Radioul public a primit, în anul 2018, 375 milioane de lei, după cele 383 de milioane de lei primite în anul 2017. Astfel, în total, în ultimii doi anii, SRR a primit, de la bugetul de stat, suma de 758 milioane de lei. 

La radioul public, lucrează, cu statut de angajați permanenți, circa 2.200 de persoane.

Agerpres a primit de la bugetul de stat, în 2017 şi 2018, 44,1 milioane de lei (21,1 milioane de lei în 2017 şi 23 milioane de lei în 2018).

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația
Recomandări

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația

Astfel, în total, în ultimii doi ani, cele trei instituții au primit de la stat 2,2 miliarde de lei. 


CITEŞTE ŞI:

Salariile de lux din radioul public, ţinute la secret. Libertatea a încercat să afle dacă şeful SRR câştigă 7.000 de euro pe lună. „Măcar să ne fi zis felicitări, să scrieţi şi lucruri bune”

TVR plăteşte 24.000 de euro firmei Laviniei Şandru pentru o emisiune de interviuri pe care tot ea o prezintă

13.000 de euro pe lună costă Ionuţ Cristache şi invitaţii Pieleanu&co! Libertatea a intrat în posesia documentului privind plăţile făcute de TVR anul acesta pentru emisiunea „România 9”

Ionuţ Cristache ameninţă că dă în judecată Libertatea folosind argumentul GDPR, exact cel utilizat de Guvern când ascunde informaţii publice

Close
Închide
  Close