Acordul exclude prevederile inițiale legate de datoria Ucrainei

„Sper că va fi aprobat în curând, în timpul zilei și seara (Ministrul Economiei) Iulia Svyrydenko îl va semna”, a spus sursa citată de Kyiv Independent.

Acordul exclude orice prevederi legate de datoria Ucrainei pentru asistență militară sau financiară anterioară din partea SUA.

Acest fapt marchează o abatere de la propunerile anterioare ale SUA, în care președintele Donald Trump încercase să încadreze acordul ca o rambursare parțială a ajutorului militar american, susținând că Ucraina datorează Washingtonului până la 300 de miliarde de dolari.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, Kievul a primit puțin peste 100 de miliarde de dolari în asistență din partea SUA.

Oficialii ucraineni consideră că ultima variantă a acordului este una mult mai bună

Deputatul ucrainean al opoziției, Iaroslav Zhelezniak, care a analizat mai multe proiecte, a scris pe Telegram că „întreaga logică a viitorului fond (care stă la baza acordului privind mineralele) va fi schimbată”.

Conform cadrului revizuit, nu vor exista plăți imediate sau transferuri ale centralelor, porturilor sau sistemului de transport al gazelor naturale al Ucrainei, așa cum s-a propus anterior. În schimb, accentul se va îndrepta către viitoarele proiecte comune de investiții și reinvestirea profiturilor, a declarat Zhelezniak.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

„Pe baza proiectului de document pe care l-am văzut la Washington, acest acord este într-adevăr mult mai bun decât cel care ne-a fost trimis pe 23 martie”, a adăugat el.

Un memorandum semnat la începutul acestei luni de Kiev și Washington a subliniat că acordul privind mineralele nu va intra în conflict cu calea Ucrainei către integrarea în UE sau cu obligațiile sale față de instituțiile financiare internaționale.

Unul dintre principalele obstacole din negocieri a fost o ciocnire între cerințele inițiale ale Washingtonului și parteneriatul esențial privind materiile prime semnat între Bruxelles și Kiev în 2021.

Acordul a generat tensiune între președintele Volodimir Zelenski și președintele american Donald Trump

Documentul a recunoscut, de asemenea, contribuția trecută a Ucrainei la securitatea internațională prin predarea voluntară a celui de-al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Ucraina a moștenit al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume. Kievul a renunțat voluntar la aceste arme în temeiul Memorandumului de la Budapesta din 1994, în schimbul unor garanții de securitate din partea SUA, Regatului Unit și Rusiei.

Acordul este în discuție de luni de zile și a devenit un punct de tensiune între președintele Volodimir Zelenski și președintele american Donald Trump, care au intrat într-o dispută aprinsă la Casa Albă pe 28 februarie, când acordul urma să fie semnat de cei doi lideri.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat la începutul acestei luni că acordul privind mineralele va sublinia angajamentul Washingtonului față de Ucraina ca partener economic și ar putea fi folosit ca pârghie pentru a încuraja Rusia să negocieze încetarea războiului.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.