Mergi direct la conținut »
UDMR a decis să nu stea în sală la votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UDMR a decis să nu stea în sală la votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă

UDMR a decis să nu stea în sală la votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă

UDMR a decis să nu stea în sală la votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Astfel, parlamentarii Uniunii au decis, în urma unei ședințe a grupurilor reunite din Camera Deputaților și Senat, să nu se poziționeze nici de partea Puterii și nici de partea Opoziției, în acest demers. Opoziția pierde, astfel, 30 de potențiale voturi pentru susținerea moțiunii iar șansele ca aceasta să fie adoptată în Parlament sunt minime.

De Valentina Postelnicu,

„Vom participa la dezbaterea moţiunii de cenzură, vom avea şi noi acolo de spus ceva, aşa cum fiecare grup parlamentar are, şi ne vom spune punctul nostru de vedere şi vom părăsi sala, vom fi absenţi. Deci nu se pune problema să asigurăm cvorumul, să ne abţinem, nu vom fi în sală şi vom fi absenţi în momentul votului. Se va demonstra că coaliţia PSD-ALDE are majoritate şi fără noi şi se va demonstra că nici măcar cu voturile noastre nu ar fi trecut o moţiune de cenzură”, a precizat liderul UDMR.

El a adăugat că prin moţiunea de cenzură se poate schimba majoritatea parlamentară, dar a susţinut că pentru a se întâmpla acest lucru este nevoie de un lider, un program de guvernare şi o listă de miniştri, „ceea ce lipseşte în acest moment”.

„Moţiunea de cenzură este un instrument esenţial în ceea ce priveşte controlul Guvernului şi, bineînţeles, chiar este mai mult, se poate schimba rezultatul alegerilor parlamentare, majoritatea parlamentară se poate schimba prin moţiunea de cenzură, dar ca să se întâmple acest lucru e nevoie de ceva mai mult decât o critică chiar coerentă sau mai puţin coerentă a Guvernului. Trebuie şi viziune despre viitor, un lider, trebuie un program de guvernare, o listă de miniştri cu care poţi să mergi în a doua clipă mai departe, ceea ce lipseşte în acest moment”, a conchis liderul UDMR.

Opoziția a negociat cu UDMR până în ultimul moment. Marți, liderul PNL Ludovic Orban și Victor Ponta au avut negocieri de ultimă oră pentru susținerea moțiunii de cenzură.

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României
Recomandări

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României

 

Liderul liberal a discutat, marți, cu președintele UDMR Kelemen Hunor, iar fostul premier PSD Victor Ponta a început negocierile cu parlamentari social-democrați nemulțumiți de deciziile conducerii partidului, potrivit unor surse politice. Parlamentarii PNL au anunțat că merg marți seară în Piața Victoriei, pentru a discuta cu protestatarii care se strâng în fiecare seară pentru a cere demisia Guvernul Dăncilă și a lui Liviu Dragnea.

Kelemen Hunor a anunțat că nu s-a ajuns la un acord în discuțiile cu președintele PNL. Liderul UDMR a invocat matematica parlamentară, care arată că Opoziției îi mai lipsesc suficiente voturi pentru a demite Guvernul, ca atare nici cu UDMR nu ar reuși. Mâine, însă, grupurile UDMR vor lua decizia oficială privind votul lor.

”Mai sunt multe, multe voturi lipsă, chiar și cu noi. Nu am discutat despre programul de guvernare, despre miniștri sau despre persoana primului ministru. Toate calculele duc spre un singur rezultat: nu se poate dărâma Guvernul, fără reuperea coaliției. Cifrele sunt extrem de simple. PSD are majoritate”, a declarat Kelemen Hunor, la Parlament.

Un italian care l-a însoțit în România pe bărbatul infectat are și el coronavirus
Recomandări

Un italian care l-a însoțit în România pe bărbatul infectat are și el coronavirus

 
Opoziția vrea astăzi să dărâme Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Aritmetica însă nu le este favorabilă, nici după ultimele zile de negocieri. 80 de voturi le mai lipsesc celor de la PNL, USR și PMP. Fără a rupe coaliția de guvernare, moțiunea de cenzură nu are nicio șansă să treacă. Doar PSD are 220 de deputați și senatori, în timp ce ALDE mai aduce 29 de voturi. Pentru ca Guvernul să pice în Parlament, sunt necesare 233 de voturi.
Singura șansă ca moțiunea de cenzură să treacă este destabilizarea coaliției de guvernare, astfel încăt să voteze și de acolo. Numai că PSD a decis ca parlamentarii Puterii să rămână în bănci, fără să voteze, tocmai pentru a se asigura că nimeni nu trădează.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat săptămâna trecută, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, că moţiunea de cenzură nu va trece.

Corespondența din Milano, de la trimisul special Libertatea. Cum titrează presa italiană coronavirusul
Recomandări

Corespondența din Milano, de la trimisul special Libertatea. Cum titrează presa italiană coronavirusul

 

De asemenea, el a anunţat, luni, că parlamentarii PSD – ALDE vor asigura cvorumul la moţiunea de cenzură, dar nu vor vota. „O să fim prezenţi cât este necesar să se asigure cvorumul, dar nu vom vota. Nu vorbim de trădări, până la urmă a fost un vot. Logica este alta – să-i asigure numărul de voturi, dacă tot au iniţiat moţiunea de cenzură. De ce trebuie să ne implicăm noi în acest demers al opoziţiei? Să aibă voturi!”, a spus preşedintele PSD.

Citește și: CORESPONDENȚĂ DIN ITALIA/ Una dintre cele mai moderne nave militare din lume a fost lansată la apă. E spital mobil, centrală electrică plutitoare și produce apă potabilă!

Close
Închide
  Close