UPDATE ora 13.45: Întrebat despre doborârea dronei americane în Marea Neagră și dacă aceasta a decolat din România, președintele Iohannis a subliniat că informațiile despre acest incident le oferă partea americană.

„Incidentul cu drona care a avut loc în Marea Neagră este un incident grav și regretabil. Comunicarea oficială despre aceste chestiuni se face de către partea americană”, a declarat Klaus Iohannis cu ocazia unei conferințe de presă, susținută la Sofia, la finalul unei întrevederi cu președintele bulgar Rumen Radev.

UPDATE ora 10:45: Coliziunea dintre un avion rusesc și o dronă americană, care a dus la prăbușirea aeronavei fără pilot în Marea Neagră, pare a fi cea mai importantă confruntare recunoscută public dintre Washington și Moscova, de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina în urmă cu mai bine de un an, scriu CNN, The Guardian și The Hill.

Doborârea dronei MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre a generat imediat o escaladare a tensiunilor dintre Casa Albă și Kremlin, Washingtonul acuzând forțele ruse implicate în incident de comportament periculos.

Rusia a oferit propria versiune a incidentului, spunând că aeronava americană nu a fost atinsă și că s-a prăbușit de una singură. Drona, au mai spus rușii, se îndrepta spre granița rusă cu transponderul de identificare oprit, contrar instrucțiunilor pe care Rusia le-a emis pentru spațiul aerian deasupra operațiunilor sale militare din Ucraina.

INVESTIGAȚIE din Zürich. Mii de românce cad victime rețelelor ce alimentează comerțul cu sex, o afacere de peste 3 miliarde de euro. Activist: „În Elveția, animalele sunt tratate mai bine decât aceste femei”
Recomandări
INVESTIGAȚIE din Zürich. Mii de românce cad victime rețelelor ce alimentează comerțul cu sex, o afacere de peste 3 miliarde de euro. Activist: „În Elveția, animalele sunt tratate mai bine decât aceste femei”

UPDATE 15 martie, ora 08:56: Un înalt oficial militar american a declarat că drona americană a decolat de la baza sa din România, marți dimineață, pentru o misiune de recunoaștere programată în mod regulat, care durează de obicei între nouă și zece ore, relatează New York Times.

Contactat de Libertatea pentru un punct de vedere privind relatarea New York Times, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a indicat comunicatul oficial transmis marți, 14 martie, de Comandamentul Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa, în momentul în care a fost anunțat incidentul din Marea Neagră. Comunicatul nu precizează însă baza de pe care a decolat drona americană.

UPDATE ora 23.32: Rusia nu dorește o confruntare cu SUA, a declarat marți ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, în urma incidentului care a dus la doborârea unei drone americane în Marea Neagră, relatează Sky News.

Într-o declarație făcută după ce a fost convocat la Departamentul de Stat, Anatoli Antonov a precizat că a avut o „conversație constructivă” cu adjuncta Secretarului de Stat pentru afaceri europene, Karen Donfried.

Întâlnirea a avut loc după ce Pentagonul a susținut că un avion rusesc de vânătoare a încercat de mai multe ori să toarne combustibil în fața unei drone americane în spațiul aerian internațional, înainte de a-i lovi elicea, ceea ce a obligat forțele aeriene americane să doboare drona în Marea Neagră – lucru pe care Rusia îl neagă.

George Simion, către femeile din AUR, la o dezbatere despre feminism: „Schimbați modelul femeii în politică: ușoară, amantă, mahalagioaică”
Recomandări
George Simion, către femeile din AUR, la o dezbatere despre feminism: „Schimbați modelul femeii în politică: ușoară, amantă, mahalagioaică”

„Nu dorim niciun fel de confruntare între SUA și Federația Rusă. Suntem în favoarea unor relații pragmatice în interesul popoarelor din SUA și Federația Rusă”, a declarat Antonov. „Am făcut schimb de opinii pe această temă, deoarece avem unele diferențe cu privire la ceea ce s-a întâmplat astăzi”, a precizat ambasadorul rus.

El a adăugat: „Mi se pare că a fost o conversație constructivă pe această temă. Am ascultat comentariile lui Karen Donfried, sper că a înțeles ceea ce am menționat”.

Întrebat dacă s-a discutat despre războiul din Ucraina, ambasadorul rus în SUA a spus: „Nu discutăm despre războiul din Ucraina, deoarece nu există niciun război în Ucraina. Există o problemă de operațiune militară specială care este condusă de Federația Rusă”. „Scopul și obiectivele acestei operațiuni sunt foarte clare. Am explicat în mai multe rânduri”, a precizat diplomatul rus.

UPDATE ora 22.15: Avioanele rusești au zburat alături de drona americană MQ-9 Reaper timp de 30 până la 40 de minute înainte de a intra în coliziune cu aceasta, provocând în cele din urmă prăbușirea ei, a precizat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, potrivit CNN.

„Potrivit informațiilor pe care le am, se pare că aproximativ 30-40 de minute au zburat în apropierea acestui aparat MQ-9”, iar apoi unul dintre cele două avioane rusești de vânătoare s-a „ciocnit” cu drona, făcând-o imposibil de operat și forțând SUA să o doboare în apele internaționale, a afirmat reprezentantul Pentagonului.

Începe declinul marilor orașe? Avertismentul unui reputat cercetător: „Așa cum a prezis H.G. Wells, aici vor locui elitele, servitorii lor și cei fără copii”
Recomandări
Începe declinul marilor orașe? Avertismentul unui reputat cercetător: „Așa cum a prezis H.G. Wells, aici vor locui elitele, servitorii lor și cei fără copii”

Potrivit acestuia, Statele Unite efectuează misiuni de informații, supraveghere și recunoaștere în apele internaționale din Marea Neagră „de ceva timp”, inclusiv înainte de invazia Rusiei din Ucraina, în 2022.

„Punctul-cheie aici este că, deși interceptările în sine nu sunt atât de neobișnuite, (…) acest tip de comportament din partea acestor piloți ruși este neobișnuit și nefericit și nesigur”, a insistat Patrick Ryder.

UPDATE ora 21.12: Ministerul rus al Apărării a reacționat marți, în urma incidentului din Marea Neagră, precizând că avioanele sale „nu au folosit arme aeriene și nu au intrat în contact” cu drona americană, relatează Sky News și The Guardian.

Ministerul a precizat că avioanele din cadrul forțelor sale de apărare aeriană au fost ridicate de la sol pentru a identifica drona care, potrivit instituției conduse de Serghei Șoigu, se îndrepta „în direcția frontierei de stat a Federației Ruse”.

Ministerul rus a susținut că drona a fost manevrată de propriii piloți prea brusc, ceea ce a dus la pierderea altitudinii și la coliziunea aparatului cu apa. „Ca urmare a manevrelor bruște, în jurul orei 9.30 (ora Moscovei, n.r.), vehiculul aerian fără pilot (drona, n.r.) MQ-9 a început să zboare necontrolat, pierzând altitudinea, și s-a ciocnit cu suprafața apei”, a precizat ministerul rus.

„Avioanele de vânătoare rusești nu și-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu drona și s-au întors în siguranță” la baza lor, a subliniat Ministerul rus al Apărării, care a adăugat că aparatul american zbura spre granița rusă cu transponderele – dispozitive de comunicare fără fir – oprite.

UPDATE ora 21.00: Reprezentantul Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a afirmat marți, într-o conferință de presă, că interceptarea dronei Reaper MQ-9 s-a făcut în cel mai neprofesionist mod cu putință, punând în pericol chiar securitatea pilotului rus.

Coliziunea avionului de vânătoare rusesc cu drona americană deasupra Mării Negre a provocat, cel mai probabil, avarii chiar și aeronavei rusești, a precizat Ryder, potrivit The Guardian.

„Ceea ce am văzut au fost avioane de vânătoare (rusești) care au aruncat combustibil în fața acestei drone și apoi s-au apropiat atât de mult de aeronavă încât au avariat de fapt elicea de pe MQ-9. Evaluăm că, probabil, (manevra) a provocat daune și aeronavei rusești”, le-a spus generalul Ryder reporterilor.

Avionul rus s-a apropiat de dronă și i-a rupt elicea, determinând operatorii acesteia să o prăbușească în mare, în apele internaționale, a precizat reprezentantul Pentagonului.

Potrivit acestuia, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, nu a discutat cu omologul său rus, Serghei Șoigu, despre incidentul de deasupra Mării Negre. „În ceea ce privește faptul că secretarul Austin a vorbit cu omologul său, vă spun că în acest moment, din câte știu eu, nu. Oficialii Departamentului Apărării nu au vorbit în mod special cu autoritățile ruse cu privire la acest incident particular”, a mai declarat marți Patrick Ryder.

Potrivit CNN, el a precizat că Rusia nu a recuperat drona doborâtă. El nu a vrut să spună dacă drona MQ-9 era armată, dar a adăugat că Departamentul Apărării lucrează la desecretizarea imaginilor din timpul interceptării.

UPDATE ora 20.40: Statele Unite îl vor convoca pe ambasadorul rus în legătură cu ciocnirea dintre avionul de luptă rusesc și drona americană care a avut loc deasupra Mării Negre, a anunțat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, potrivit The Guardian și Al Jazeera.

„Îl convocăm pe ambasadorul rus la Departamentul de Stat”, le-a spus Ned Price reporterilor, într-o conferință de presă.

Ambasadorul SUA la Moscova a transmis un mesaj ferm Ministerului rus de Externe, a mai declarat Price, adăugând că oficialii americani i-au informat pe aliații din cadrul NATO și pe partenerii internaționali cu privire la acest incident.

Ned Price a mai spus SUA „nu sunt în măsură să vorbească despre ceea ce intenționau să facă rușii” prin manevrele care au dus la doborârea dronei, dar a precizat că „motivațiile contează mult mai puțin decât ceea ce s-a întâmplat de fapt”.

„Suntem în poziția de a vorbi despre ce s-a întâmplat și ceea ce s-a întâmplat a fost o manevră nesigură și neprofesionistă din partea unui avion rusesc, o manevră care a fost, de asemenea, nuanțată de o lipsă de competență care a făcut ca armata americană să fie nevoită să doboare această aeronavă fără pilot. Acesta este din nou rezultatul acțiunilor rusești. Putem să le caracterizăm, dar nu putem caracteriza motivațiile”, a declarat reprezentantul Departamentului de Stat.

Drona Reaper MQ-9 care s-a prăbușit după ce a fost lovită de avionul de vânătoare rusesc încă nu a fost recuperată din apele Mării Negre, a precizat un purtător de cuvânt al Comandamentului European al forțelor americane, potrivit CNN.

***

Știrea inițială: Drona americană Reaper și două avioane rusești SU-27 Flanker se aflau deasupra apelor internaționale ale Mării Negre când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei și a aruncat combustibil spre aparatul american, potrivit oficialului american citat de CNN.

Unul dintre avioanele rusești a avariat apoi elicea dronei Reaper, care este montată în partea din spate a aparatului, a precizat oficialul. Avarierea elicei a forțat SUA să doboare în cele din urmă drona Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.

Precizările Forțelor Aeriene americane

Forțele Aeriene americane au emis o declarație în care au acuzat avioanele rusești că au acționat într-un mod „nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist”.

„Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesională a unei aeronave MQ-9 fără pilot de recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre. La aproximativ 7:03 AM (8 dimineața, ora României, n.r.), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doborârii dronei MQ-9 în apele internaționale”, a transmis Comandamentul Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa, în declarație.

„De câteva ori înainte de coliziune, aparatele Suhoi Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic, și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, au precizat forțele aeriene americane.

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9″, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa.

„De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave. Vom continua să operăm în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional și în siguranță”, a precizat generalul Hecker.

„Acest incident urmează un tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timp ce interacționează cu aeronavele americane și aliate peste spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la calcule greșite și la o escaladare neintenționată”, mai scrie în comunicatul transmis de armata SUA.

„Forțele Aeriene din Europa – Forțele Aeriene din Africa ale SUA operează în mod obișnuit avioane în întreaga Europă deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional, în coordonare cu legile naționale și internaționale aplicabile. Pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele aliate, partenere și naționale ale SUA”, au mai transmis reprezentanții forțelor aeriene americane.

Libertatea a cerut o reacție de la reprezentanții Ministerului Apărării Naționale (MApN), însă aceștia au transmis, pe grupul jurnaliștilor acreditați, comunicatul Comandamentului Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa.

Reacția Casei Albe

Președintele Joe Biden a fost informat marți despre incident de către consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a anunțat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby.

Kirby a precizat că „nu este neobișnuit” ca avioanele rusești să intercepteze avioane americane deasupra Mării Negre și a precizat că au mai avut loc și alte interceptări în ultimele săptămâni.

Dar el a spus că episodul de marți a fost unic prin cât de „nesigure, neprofesioniste și nechibzuite” au fost acțiunile rușilor. CNN notează că a solicitat Ministerului rus al Apărării un punct de vedere privind acest incident.

Avioanele rusești și americane au mai operat deasupra Mării Negre pe parcursul războiului din Ucraina, dar aceasta este prima interacțiune de acest fel cunoscută, o escaladare potențial periculoasă într-un moment critic al luptelor.

SUA operează drone Reaper deasupra Mării Negre încă dinainte de începerea războiului din Ucraina, folosind aceste drone de spionaj pentru a monitoriza zona. Dronele Reaper pot zbura la o înălțime de până la 15.000 de metri, potrivit Forțelor Aeriene americane, și dispun de senzori și capacități pentru a colecta informații și a efectua recunoașteri pentru perioade îndelungate de timp, ceea ce le face o platformă ideală pentru a urmări mișcările pe câmpul de luptă și din Marea Neagră.

Foto: Profimedia Images

O vedetă din România a avut o criză de râs când a fost întrebată de ce locuiește în continuare cu părinții: „N-am bani să mă mut”
GSP.RO
O vedetă din România a avut o criză de râs când a fost întrebată de ce locuiește în continuare cu părinții: „N-am bani să mă mut”
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (12)

Trandafir   •   15.03.2023, 09:48

Drona ucrainianco-americana avea aparatele de recunoastere oprite deoarece era in misiune de spionaj. Oare americanilor le-ar conveni ca o drona spion chinezeasca sa se apropie de teritoriul lor ?

parpalache   •   15.03.2023, 08:21

Adica vine unul la frontiera ta cu nave de razboi și cu aviație militara,iar când cade o drona de„recunoaștere”, tot tu ești vinovat!Nimic nou!Intre anii 1939-1942(pâna la intrarea oficiala in cel de al doilea razboi mondial)SUA cica erau neutre!Dar vasele americane aprovizionau Anglia,iar navele de razboi americane și aviația insoțeau convoaiele britanice și interveneau in operațiunile impotriva submarinelor germane!Iar ofițerii germani aveau ordin sa nu riposteze, fiindca SUA cica erau„neutre”!

pikpik   •   14.03.2023, 22:22

O glumå precum copiii ce se joacå in curtea scolii. Altfel auzeam si noi o declaratie ceva de la minstrul apårårii...nu vede, nu aude...leafa-i merge

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

El e noul iubit al Ramonei Olaru! Este mult mai tânăr, dar foarte BOGAT
Playtech.ro
El e noul iubit al Ramonei Olaru! Este mult mai tânăr, dar foarte BOGAT
Andreea Bălan rupe tăcerea după finala America Express! Ce a dezvăluit despre Nelu Cortea și Cătălin Bordea: 'In realitate...'
Viva.ro
Andreea Bălan rupe tăcerea după finala America Express! Ce a dezvăluit despre Nelu Cortea și Cătălin Bordea: 'In realitate...'
Trei Porsche, patru morți și un accident de groază. Dramă incredibilă pe autostrada A3 spre Koln, în Germania
Observatornews.ro
Trei Porsche, patru morți și un accident de groază. Dramă incredibilă pe autostrada A3 spre Koln, în Germania
Femeia care a încercat de 960 de ori să ia permisul de conducere a cheltuit o avere pentru asta. La final, a primit o mașină. „Și să fie o lecție, oameni buni, să nu renunțați niciodată
Știrileprotv.ro
Femeia care a încercat de 960 de ori să ia permisul de conducere a cheltuit o avere pentru asta. La final, a primit o mașină. „Și să fie o lecție, oameni buni, să nu renunțați niciodată
Lux şi opulenţă pentru Mirela Vaida. Cum arată casa cu cinci camere în care s-a mutat, e într-o zonă de vis
FANATIK.RO
Lux şi opulenţă pentru Mirela Vaida. Cum arată casa cu cinci camere în care s-a mutat, e într-o zonă de vis
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Horoscopul lunii aprilie. Noroc pe toate planurile pentru nativii Săgetător, vremuri grele pentru Scorpion
Unica.ro
Horoscopul lunii aprilie. Noroc pe toate planurile pentru nativii Săgetător, vremuri grele pentru Scorpion
Horoscop 27 martie 2023. Capricornii ar fi bine să domolească puțin dorința de a schimba totul în relațiile de parteneriat, în special în cuplu
HOROSCOP
Horoscop 27 martie 2023. Capricornii ar fi bine să domolească puțin dorința de a schimba totul în relațiile de parteneriat, în special în cuplu
Moda circulară ca mod de viață alături de Remix
PUBLICITATE
Moda circulară ca mod de viață alături de Remix