De Iulian Budușan,

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava ar putea fi închis, după ce numărul medicilor şi asistentelor medicale confirmate cu COVID-19 a depăşit 50, a declarat luni deputatul Pro România Ioan Cătălin Nechifor.

Stiri Coronavirus - ultimele stiri despre epidemia de coronavirus

”Depăşim deja 50 de cazuri doar de medici şi asistente medicale infectate cu coronavirus. E teamă, e panică. Vă e şi vouă, sunt convins, dar vom trece peste greutăţile astea dacă suntem foarte atenţi şi încercăm să vedem ce e de făcut. (…) Probabil că Spitalul Judeţean riscă să fie închis. (…) E foarte posibil ca mulţi care lucrează acolo (n.r.- în spital) să fie asimptomatici şi e posibilitatea ca şi foarte mulţi bolnavi să fi preluat virusul, pentru că iată cele două decese care au fost la Suceava, ieri şi astăzi, nu par să aibă legătură directă. Par să fie un contact în comunitate şi e foarte posibil ca acei oameni să fi murit nevenind în spital cu virusul de acasă sau din zona în care trăiau. (…) E momentul în care Suceava să ceară ajutor. Suntem într-un cu judeţ cu 600.000 de locuitori, în care au venit în ultimele săptămâni peste 30.000 de cetăţeni de-ai noştri din Italia, Spania, Franţa, Germania care, din păcate, au venit şi cu virusul”, a spus Nechifor.

El a spus că ”explozia de cazuri” din rândul cadrelor medicale din SJU Suceava a fost cauzată de pacienţii care au ascuns faptul că vin din zone roşii şi a ”precarităţii” mijloacelor de protecţie individuală.

”Înţeleg, pentru că am vorbit cu foarte mulţi din zona medicală, că au fost două cazuri majore pentru care situaţia din spital a explodat. În primul rând, mulţi dintre cei care au venit la UPU, la SJU sau secţii n-au spus adevărul, au minţit, au ascuns că vin din zone de risc. (…) Pe fondul unei precarităţi a mijloacelor de protecţie individuală, mănuşi, măşti, halate, tot ce înseamnă protecţia primară, s-a declanşat o contaminare, fără voie, din partea celor care făceau parte din corpul medical. Astfel, am asistat la această explozie de cazuri. În urmă cu patru zile erau doi medici afectaţi, azi sunt 27 şi din ce văd mai sunt încă douăzeci şi ceva de medici care e posibili să fie testaţi pozitiv”, a spus Nechifor.

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”
Recomandări

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

 

El a solicitat autorităţilor să ia măsura carantinării totale a Sucevei, pentru a nu se ajunge în situaţia Lombardiei.

”Suntem copleşiţi din păcate de situaţia pe care o traversăm. Văd că există o oarecare inactivitate, o oarecare tergiversare. N-avem timp. N-avem timp, dragii mei, şi mă refer la voi, responsabilii, cei care trebuie să decideţi la nivel judeţean. Cereţi ajutorul şi cereţi ca Suceava să fie de îndată carantinată la un nivel uriaş, la un nivel grav, la un nivel suficient de mare ca în următoarele două-trei săptămâni să avem posibilitatea să stăpânim focarul”, a spus Nechifor, exemplificând Lombardia, cu 10 milioane de locuitori, care are acum 30.000 de cazuri, ”pentru că n-au decis la momentul potrivit”.

Nechifor cerut, totodată, instalarea unui spital militar la Suceava şi oficiali specialişti de la Bucureşti care să gestioneze situaţia la faţa locului, în această ”luptă cu un inamic extrem de puternic”.

”Vrem spital militar cât mai repede la Suceava, vrem o ordonare logistică şi la Prefectură şi la instituţiile importante. Să vină oameni din Bucureşti capabili să ia decizii şi să facă lucrurile să meargă. E important să limităm cât mai mult plimbatul prin localitate. Staţi acasă, stăm acasă, închidem instituţii, lăsăm să funcţioneze doar ce-i minimal, important. N-avem variante. Nu există tratament, nu există vaccin, nu există personal medical. (…) Avem nevoie de un timp să putem câştiga. (…) E momentul să fim solidari. (…) Staţi acasă oameni buni. Nu e de glumă. E o situaţie tragică, e o situaţie critică, dar pe care o putem depăşi dacă suntem inteligenţi”, a spus Nechifor.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Libertatea a intrat în posesia unor liste cu numele cadrele medicale infectate la Suceava. Datele arată că aproape întregul spital a fost afectat, pe mai toate secțiile întâlnindu-se cazuri de coronavirus.

Asistentele și medicii de la Spitalul Municipal Fălticeni au fost chemați astăzi la muncă. Directorul medical a declarat pentru Libertatea că au fost lăsați acasă doar cei din secția medicului infectat, dar sursele susțin că nu au fost testați nici ei, din cauza crizei de la Suceava.

Citeşte şi:

Date din spital: cel puțin 10 secții de la ”Județeanul” din Suceava au cazuri de coronavirus

Îngrijorare în Moldova: după Suceava, probleme la spitalul din Fălticeni. Un medic a fost declarat pozitiv, iar DSP a dat aceleași indicații neclare

Criza de la Suceava și politizarea: șefa DSP e economistă, fost subprefect susținut de ALDE, PSD, dată jos de PNL și pusă înapoi tot de PNL

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”
GSP.RO

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres
HOROSCOP

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres