“Sunt puține lucruri mai nocive decât politicienii care calcă în picioare știința, crezând că și aici adevărul va fi sufocat de tupeu și de minciuni. Este exact ceea ce face în continuare, din păcate, primarul Bucureștiului în chestiunea campaniilor de testare, scrie Vlad Mixich, într-o postare pe Facebook.

În continuare, Mixich prezintă o colecție de declarații false pe care primarul general le-a rostit în ultimele zile și cum stau, de fapt, lucrurile.

Firea: 10.500 de locuitori selectați de INSP pentru teste / INSP: Nu avem nicio implicare

Pe 25 mai, Gabriela Firea afirmă: „Vor fi testați cu teste de tip anticorpi 10.500 locuitori ai Capitalei, selectați de INSP (Institutul Național de Sănătate Publică), într-un eșantion reprezentativ.” (sursa: pagina de FB Gabrielei Firea).

În realitate, pe 26 mai Institutul Național de Sănătate Publică precizează într-un comunicat oficial: „Menționăm că INSP nu are nici un fel de implicare în derularea acestui studiu și nu deține date cu privire la persoanele ce urmează a fi testate. INSP a primit o singură solicitare din partea Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș în vederea stabilirii eșantionului necesar efectuării studiului, acesta fiind estimat de către specialiștii noștri la un număr de 3448 de persoane”.

Traseismul maxim! În comuna în care locuiește Orban, candidatul PNL la primărie s-a plimbat de la PDL, la PSD și la partidul lui Vanghelie!
Recomandări
Traseismul maxim! În comuna în care locuiește Orban, candidatul PNL la primărie s-a plimbat de la PDL, la PSD și la partidul lui Vanghelie!
 

A doua declarație falsă

Pe 27 mai, Gabriela Firea afirmă, potrivit unui comunicat oficial al Primăriei București: „Proiectul se derulează în parteneriat cu primăriile de sector şi cu Institutul ‘Matei Balş’, acesta din urmă fiind responsabil de latura ştiinţifică a testării. Acest Institut a colaborat şi cu EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervenţională) pentru stabilirea modalităţii de eşantionare şi pentru analiza datelor.”

Ad placeholder

În realitate, precizează Vlad Mixich, care citează site-ul oficial al Centrului European pentru Controlul și Prevenția Bolilor “EPIET este, cum îi spune și numele, un program de training, un fellowship (o bursă adică) oferit de Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor prin care se oferă o educație de bază în epidemiologie, sănătate publică și microbiologie. EPIET nu stabilește modalități de eșantionare pentru că, simplu, este un program de training, un program de educare în epidemiologie”.

Externaţi, dar nevindecaţi. Ce se întâmplă cu cei 1.000 de pacienţi de COVID-19 care ies din spital, deşi au încă teste pozitive?
Recomandări
Externaţi, dar nevindecaţi. Ce se întâmplă cu cei 1.000 de pacienţi de COVID-19 care ies din spital, deşi au încă teste pozitive?
 

Problemele celor două campanii de testare

În plus, potrivit lui Vlad Mixich, “persoanele din echipa primarului comunică public în același stil, mizând probabil pe naivitatea oamenilor. Amestecă voit informații despre cele două campanii de testare organizate de primărie:

  1. Campania de testare prin RT-PCR, a cărei mare problemă este modalitatea de selecție a testaților: primul venit – primul servit. Este o metodă complet neștiințifică, după ureche și care invalidează automat orice rezultate ulterioare.
  2. Campania de testare pentru anticorpi, a cărei mare problemă este tipul de teste folosite (teste prin imunocromatografie), care dau o rată semnificativă de rezultate false (în special fals negative).”

Cu barca la arat și cu tractorul la pescuit

Deși consideră utile testările pentru identificarea infecției cu COVID-19, Mixich atrage atenția că ele trebuie să fie “făcute corect, în momentul și contextul potrivit și folosind metodologiile științifice corecte! În caz contrar, ca să citez un coleg medic șocat la rându-i de ceea ce face Primăria Capitalei, mergem cu barca la arat și cu tractorul la pescuit.”

Ad placeholder

Pe final, Vlad Mixich are un mesaj categoric pentru Gabriela Firea și pentru medicii care îi susțin demersurile.

“Epoca Tovarășei Academician de Renume Mondial a apus. Și atunci s-au găsit, și se găsesc și astăzi, un număr de medici și de cercetători care pentru bani și putere sunt dispuși să distorsioneze realitatea. Dar niciodată nu vor putea fi cumpărați TOȚI medicii, și TOȚI cercetătorii. Epoca Tovarășei a apus.”

Citeşte şi:

Revolta unui român blocat în Spania, după anularea zborurilor. „De ce Wizz nu poate zbura, dar TAROM da? Sunt favorizați cei care au bani şi pot da 250 de euro pe un bilet”

Klaus Iohannis anunţă redeschiderea teraselor şi a plajelor, de la 1 iunie. „Mesele și șezlongurile vor fi la distanță de cel puțin doi metri”

„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 5 iulie 2020. Leii au nevoie de echilibru, care e greu de obținut și greu de menținut
HOROSCOP
Horoscop 5 iulie 2020. Leii au nevoie de echilibru, care e greu de obținut și greu de menținut