Mergi direct la conținut »
Un fost ofițer de informații a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Un fost ofițer de informații a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei

Un fost ofițer de informații a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei

Un fost ofițer de informații a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei. Ron Rockwell Hansen, în vârstă de 58 de ani, a fost prins în timp se îndrepta spre aeroportul din Seattle, de unde voia să plece cu avionul în China.

Fost ofițer al Agenţiei de Informaţii pentru Apărare a SUA, Ron Rockwell Hansen a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute, fiind acuzat că ar fi spionat în favoarea Chinei, informează Reuters.

În vârstă de 58 de ani, Hansen a fost reținut, sâmbătă, în timp ce era în drum spre aeroportul internațional din Seattle, pentru a lua un avion cu destinația China.

Reprezentanții Agenţiei de Informaţii pentru Apărare a Statele Unite, pentru care lucrase Hansen, au precizat că fostul ofițer a fost acuzat de tentativă de transmitere de informaţii privind apărarea naţională şi de primirea a sute de mii de dolari, ca agent al Guvernului de la Beijing.

Potrivit procurorilor, ofițerul vorbește fluent limba chineză în dialectul mandarin și limba rusă. Ron Rockwell Hansen a lucrat la Agenţia de Informaţii pentru Apărare în perioada 2000-2006, în timpul serviciului militar activ. Ulterior, și-a continuat activitatea în calitate de civil.

Autorizaţia sa de acces la secrete de nivel înalt a fost valabilă în continuare, timp de mai mulţi ani. Informaţiile le-a transmis Chinei între 2013 şi 2017, când a participat la conferinţe în străinătate. Banii i-a primit prin transfer bancar, sub formă de numerar şi pe carduri de credit, scrie Agerpres.ro.

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui
Recomandări

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui

 

Ancheta declanșată de FBI împotriva lui Ron Rockwell Hansen a început în 2014. Fostul ofițer e acuzat că s-a întâlnit benevol de nouă ori cu agenţi federali, cărora le-a spus că serviciile chineze de informaţii au încercat să-l recruteze. Hansen s-a oferit să coopereze ca sursă şi a oferit FBI unităţi flash cu materiale secrete pe care nu era autorizat să le deţină, notează sursa citată.

15 capete de acuzare au fost formulate împotriva lui Hansen. Nu se știe încă dacă bărbatul își recunoaște vinovăția.

Potrivit Reuters, alți doi agenți americani au trădat în favoarea Chinei. Anul acesta, Jerry Chun Shing, fost ofiţer al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a fost inculpat pentru complot în vederea colectării sau transmiterii de informaţii. În statul Virginia a început deja procesul lui Kevin Mallory, un alt angajat al serviciilor secrete americane, legat de vânzarea unor secrete, tot către China.


Citește și Povestea din spatele uneia dintre cele mai bizare sinucideri din Romania. Medicul veterinar care și-a înfipt o seringa în inimă era parior înrăit


 

Close
Închide
  Close