La sfârșitul lunii mai, Asociația Iele Sânziene a depus la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății o petiție care a strâns aproape 22.600 de semnături pentru distribuirea gratuită, în școli și licee, de produse de igienă menstruală. Până la începutul lunii iulie, petiția, care a rămas online, a fost semnată de peste 36.000 de oameni, potrivit Școala 9.

„Am lansat petiția asta tocmai pentru că lucrăm cu adolescente pe subiectul ăsta și pe lipsa accesului la produse menstruale. E un drept să ai acces la aceste produse. E ceva ce fiecare stat ar trebui să asigure cetățenilor săi. Pentru că e ceva ce nu poți controla”, spune Ioana Ciuhan, fondatoarea Asociației Iele Sânziene. 

În România, 4,8 milioane de femei au menstruație. Peste 700.000 dintre ele sunt adolescente cu vârste între 12 și 19 ani.

„Este cum ar trebui să fie hârtia igienică la baie. Nu e peste tot, dar toată lumea la unison consideră că trebuie să fie acolo”, spune Ioana Ciuhan.

O idee care a început pe un alt continent

Și exact pentru asta militează tânăra de 27 de ani, care a pus, anul trecut, bazele ONG-ului.

Povestea Ielelor a început, de fapt, în Tanzania, în vara lui 2019. Ioana se afla acolo într-un alt proiect de-al său de voluntariat și ținea, pentru femei, ateliere de educație menstruală. A strâns, de asemenea, bani pentru a le cumpăra absorbante.

Văzând cât de folositoare au fost aceste mici ateliere într-o țară africană în care tinerele nu au acces la informații esențiale despre igiena intimă și nici la produse menstruale, Ioana a decis să le aducă și în România, unde lipsurile, deși la nivel diferit, sunt aceleași. A înființat un ONG la începutul lui 2020, și-a găsit o parteneră, pe sociologa Oana Constantin, și împreună au început să organizeze cursuri de educație menstruală și pubertate cu adolescente din zonele defavorizate – cu familii cu posibilități reduse, monoparentale sau cu părinți plecați în străinătate.

Au fost până acum în comune și orașe din județele Sibiu, Bacău, Timiș și Brașov, dar și în cartiere din București. În total, au ținut cursuri pentru 250 de fete cu vârste între 11 și 19 ani.

„Se întâmplă multe în viețile lor și e normal să aibă întrebări”, spune Ioana.

„Cea mai șocantă chestie pe care o află este că pot folosi tampoane dacă sunt virgine”

Asociația ține câte două cursuri, de regulă în școli, la orele de dirigenție. În funcție de grupa de vârstă, tinerele vorbesc cu elevele mici și cu adolescentele despre tot ce înseamnă ciclul menstrual, ce este, cum apare, cât durează, care este diferența dintre un tampon (intern) și un absorbant (extern) și cum se folosește fiecare, despre alte funcții ale aparatului reproducător, consimțământ și boli cu transmitere sexuală.

Un grup de tinere cere absorbante gratuite în școli. Sunt fete care cred că „dacă te speli când ești pe stop poți să mori”
Ioana Ciuhan, fondatoarea Asociației Iele Sânziene

„Vorbim despre toate schimbările care au loc în perioada pubertății, cu accent pe partea de ciclu menstrual și de ce asta nu este ceva murdar. La primul atelier sunt întrebări mai soft din partea lor decât la al doilea atelier. De regulă au întrebări legate de produsele de igienă menstruală”, a explicat Ioana Ciuhan pentru Școala 9

Cea mai șocantă chestie pe care o află ele de la noi este că pot folosi tampoane chiar dacă sunt virgine. E mitul ăsta, că le poți folosi doar dacă nu ești fată mare sau dacă ai născut. Ceea ce este fals.

Ioana Ciuhan, fondatoarea Asociației Iele Sânziene:

La finalul atelierelor, adolescentele primesc pachete cu trei absorbante reutilizabile, câteva cutii de absorbante și tampoane biodegradabile, o broșură cu informațiile utile pe care le-au auzit și la atelier, iar uneori, acolo unde este cazul, și câteva prezervative.

Iele Sânziene a oferit până acum aproximativ 300 de astfel de pachete fetelor din comunități vulnerabile.

Legătura dintre menstruație și murături

Până când produsele pentru igienă intimă vor ajunge să fie văzute la fel de prioritare cum este considerată hârtia igienică, așa cum speră Ioana și colegele sale că se va întâmpla în urma petiției pe care au depus-o la ministere, ele continuă să lupte cu un nor de rușine în care este învăluit ciclul menstrual. O stigmatizare a menstruației care induce ideea că femeia este „murdară” atunci când este pe stop, spune Ioana.

Din cauza rușinii, chiar adulții aleg să nu vorbească despre menstruație în comunitățile în care acest subiect este încă unul tabu, „privat”. Și în care femeile nu pun murături când sunt în acea perioadă a lunii, pentru că se pot strica legumele. Sau nu intră în biserică, pentru că „e păcat”. Ori și mai rău, nu se spală, pentru că pot muri, ceea ce e periculos pentru că poate duce la probleme de sănătate.

„Ele cred că nu e bine să te speli când ești la menstruație. Noi le spunem că nu este adevărat și ele ne întreabă: «dar chiar așa e? Că eu am auzit de la cineva că dacă te speli când ești pe stop poți să mori». Și insistă, chiar dacă le spunem că nu e adevărat”, povestește Ioana.

Sunt mituri care s-au perpetuat în familia lor sau în comunitate și care nu fac decât să inducă ideea că ciclul menstrual al unei femei este ceva murdar, urât, rușinos, de nediscutat, acuză tânăra.

Genul acesta de povești cum că nu e ok să uzi florile sau să pui murături, că se strică, sunt deranjante și produc și ele niște efecte negative, dar sunt mai inofensive decât mitul că nu trebuie să te speli – care chiar poate duce la niște probleme serioase. Toate miturile astea construiesc ideea că femeile sunt murdare când sunt la menstruație.

Ioana Ciuhan, fondatoarea Asociației Iele Sânziene

Rușinea este atât de mare încât la ateliere, în timpul prezentării aparatului reproducător feminin, elevele își lăsau privirea în jos când auzeau cuvinte precum „vagin” sau „absorbant”.

Menstruația nu este ceva murdar

Iar asta pornește nu doar din familie, ci și de la întreaga societate care privește menstruația ca pe ceva umilitor, acuză ONG-urile din toată lumea care luptă pentru drepturile femeilor și pentru normalizarea discuțiilor despre menstruație. În SUA, spre exemplu, aproape jumătate dintre femei au fost la un moment dat tachinate din cauza faptului că erau în timpul perioadei de menstruație. Peste jumătate dintre bărbați consideră neadecvat ca femeile să vorbească la muncă despre ciclul menstrual.

Inclusiv în reclamele la absorbante de la TV nu este arătat niciodată un lichid roșu, care să simbolizeze sângele, iar când s-a făcut asta, în Australia, a stârnit un val de nemulțumire din partea telespectatorilor, care au considerat deranjantă reclama.

„Period shaming”-ul (condamnarea sau umilirea publică cu privire la menstruație, n.r.), lipsa de educație pe acest subiect și perpetuarea miturilor le induc fetelor ideea că menstruația este ceva murdar și o să le fie rușine să-și cumpere singure absorbante, de exemplu, când casierul este un bărbat.

Este esențial ca femeile să aibă acces la informații, ajutor medical și produse menstruale, spun specialiștii. Mai ales în zonele defavorizate, unde perioada de sângerare vaginală provoacă frică și anxietate femeilor care nu cer ajutor de teamă că vor fi ostracizate dacă pun întrebări despre asta.

Ce spune Ministerul Educației despre această idee și de ce crede ONG-ul că este nevoie de produse de igienă menstruală gratuite, citiți pe Școala 9.

Citeşte şi:

Abia fondată, o firmă din grupul lui Nelu Iordache a primit contract de la primăria lui Negoiță

Reportaj în centrele de vaccinare goale din București. „Replica obișnuită e: dacă tot e relaxare, poate merge și fără vaccinare”

„Mă ațâța degeaba, dar ce mi-a propus azi e prea mult” » O actriță, dezvăluiri spectaculoase despre o aventură cu „cel mai frumos bărbat”
PARTENERI - GSP.RO
„Mă ațâța degeaba, dar ce mi-a propus azi e prea mult” » O actriță, dezvăluiri spectaculoase despre o aventură cu „cel mai frumos bărbat”
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Playtech.ro
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit arşi de vii în casă, în timpul furtunii
Observatornews.ro
Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit arşi de vii în casă, în timpul furtunii
Horoscop 30 iulie 2021. Săgetătorii scot la lumină anumite adevăruri, unele dintre ele foarte dureroase
HOROSCOP
Horoscop 30 iulie 2021. Săgetătorii scot la lumină anumite adevăruri, unele dintre ele foarte dureroase
Milionarul lăsat pieton de Poliția Locală Constanța. I-au ridicat bolidul Ferrari parcat neregulamentar
Știrileprotv.ro
Milionarul lăsat pieton de Poliția Locală Constanța. I-au ridicat bolidul Ferrari parcat neregulamentar
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Când merită să îți plătești creditele în avans
PUBLICITATE
(Publicitate) Când merită să îți plătești creditele în avans