Mergi direct la conținut »
Un nou caz de pestă porcină africană, la un mistreţ din Buzău
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Un nou caz de pestă porcină africană, la un mistreţ din Buzău

Un nou caz de pestă porcină africană, la un mistreţ din Buzău

Autorităţile au confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) la un porc mistreţ împuşcat pe raza fondului de vânătoare 42 din localitatea buzoiană Aldeni, a anunţat marţi Biroul de presă al Prefecturii Buzău.

De Dragoș Tănase,

Acesta este al doilea caz de pestă porcină africană la mistreţ, primul caz fiind confirmat în noiembrie 2018 pe un fond de vânătoare din zona Beceni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, în urma confirmării prezenţei PPA de către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile necesare.

„A fost delimitată zona afectată de 13 km, având în epicentru punctul în care a fost împuşcat porcul mistreţ, compusă din zona infectată de 8 km în jurul epicentrului şi zona tampon de 5 km în jurul zonei infectate. Carcasa pozitivă la PPA a fost confiscată împreună cu o altă carcasă depozitată în acelaşi loc, ambele fiind denaturate prin incinerare încă de la momentul suspicionării cu decontaminarea temeinică a locului de stocare, ancheta epidemiologică fiind în curs de desfăşurare”, a mai declarat sursa citată.

În judeţul Buzău au fost confirmate 10 focare din exploataţii non profesionale şi o exploataţie comercială de Tip A, declarate în şapte localităţi, precum şi două cazuri la mistreţ, pe raza fondurilor de vânătoare 41 Beceni şi 42 Aldeni.

Recent, au fost confirmate noi cazuri de pestă porcină, în Buzău. Porcii din mai multe gospodării au fost sacrificați.


Citește și… Tânăra moartă în Germania după cinci ani de comă va fi înmormântată în satul natal. Familia a primit un ajutor de urgență de 1.000 de lei


 

Close
Închide
  Close