Conferința de presă a început sâmbătă la ora locală 10:00 şi a durat 14 ore şi 54 de minute, întreruptă de scurte pauze şi rugăciuni. „Conferinţa a durat până după miezul nopţii, un nou record mondial pentru un preşedinte, preşedintele Muizzu răspunzând continuu la întrebările jurnaliştilor”, se arată într-un comunicat al președinției Republicii Maldive.

Volodimir Zelenski depășise anterior recordul lui Aleksandr Lukașenko

În octombrie 2019, o agenţie ucraineană specializată în monitorizare de presă a afirmat că un eveniment similar organizat de Volodimir Zelenski, de data aceasta cu o durată de 14 ore, a depăşit cele şapte ore aparent de neegalat ale dictatorului belarus Aleksandr Lukaşenko.

Guvernul arhipelagului din Oceanul Indian a declarat că sesiunea de întrebări şi răspunsuri a fost menită totodată să marcheze Ziua mondială a Libertăţii Presei, care a avut loc sâmbătă.

Mohamed Muizzu „a recunoscut rolul esenţial al presei în societate şi a subliniat importanţa unei acoperiri jurnalistice bazate pe fapte, echilibrată şi imparţială”, arată comunicatul prezidențial.

Maldive a câștigat două poziții în Indexul Libertății Presei

Muizzu, ales în 2023, a intenţionat, de asemenea, să marcheze cele două locuri câştigate de ţara sa în clasamentul mondial al libertăţii presei publicat de ONG-ul Reporteri Fără Frontiere, Maldive ocupând acum locul 104 din 180 de ţări.

Alex Marcu rupe tăcerea după moartea Teodorei. Ce se întâmplă cu Emma, fetița lor de trei ani: „Sunt un tată singur”
Recomandări
Alex Marcu rupe tăcerea după moartea Teodorei. Ce se întâmplă cu Emma, fetița lor de trei ani: „Sunt un tată singur”

În timpul acestei lungi discuţii, şeful Republicii Maldive a răspuns, de asemenea, întrebărilor adresate prin intermediul jurnaliştilor de către locuitorii arhipelagului. Aproximativ 20 de jurnalişti au fost prezenţi, potrivit comunicatului de presă, care adaugă că aceştia au fost serviţi şi cu mâncare.

Situația presei în România

Pentru prima dată în istoria Indexului Mondial al Libertății Presei, situația globală este clasificată ca „dificilă”. România se bucură de un peisaj mediatic divers și relativ pluralist, oferind teren fertil pentru investigații de interes public incisive.

Cu toate acestea, lipsa de transparență în ceea ce privește finanțarea media – în special în legătură cu fondurile publice ale partidelor politice – și dificultățile pieței subminează fiabilitatea informațiilor și încrederea în mass-media.

În acest sens, țara noastră a scăzut cu 6 poziții în Indexul Mondial al Libertății Presei, de pe poziția 49, unde se situa anul trecut, pe poziția numărul 55.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.