Întâlnindu-se la summitul APEC din Vietnam, cele 11 națiuni care fac parte TPP după retragerea SUA, au lansat o declarație comună spunând că s-au angajat în comerțul liber și deschis.
Canada, care a fost acuzată că s-a retras din tratatul de liber-schimb, susține că în urma discuțiilor din Vietnam s-au înregistrat progrese importante.
François-Philippe Champagne, ministrul canadian pentru Comerț, a negat că primul ministru Justin Trudeau a ignorat în mod deliberat o întâlnire a liderilor TPP și spune că a fost vorba de o încurcătură apărută în program. „Nu a existat niciodată intenția de a nu se prezenta la acea întâlnire”, a spus el.
Pe lângă Canada, ceilalți membri ai Parteneriatului Trans-Pacific sunt Australia, Chile, Noua Zeelandă, Brunei, Singapore, Japonia, Malaezia, Mexic, Peru și Vietnam. Donald Trump a retras SUA din acordul inițial cu 12 națiuni în ianuarie.
Văzut ca o contrapondere la influența tot mai mare a Chinei, acest tratat a fost semnat în 2015, după aspre negocieri, de 12 țări din zona Asia-Pacific reprezentând 40% din economia mondială și a fost inițiat de miniștrii comerțului din Japonia, Australia și Noua Zeelandă.
Șefii de stat ai țărilor din Asia-Pacific (APEC) sunt reuniți cu începere de vineri pentru un summit de două zile la Danang, oraș de coastă din centrul Vietnamului.
APEC, ale cărei 21 de state reunesc 40% din economia mondială, numără diverse țări ca Rusia, Peru sau Papua Noua Guinee.
Citește și: INTERVIU VIDEO | Românul de 102 ani care a supraviețuit masacrului de la Stalingrad: „Nicio zi nu m-am temut că mor în lagăr”