Profesorul clujean Dorin Isoc, președintele Asociației Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR), a întocmit o listă a celor care au ocupat funcții în Guvernul României în ultimii 32 de ani și au fost acuzați sau dovediți că au plagiat, fără a avea însă pretenția că este una exhaustivă.
„În manifestul nostru, constatăm că singura funcție în stat care nu poate fi încă acoperită de un plagiator dovedit este cea de președinte al republicii în constituire”, a spus Isoc.
România a avut trei prim-miniștri cu probleme de integritate academică: Nicolae Ciucă, în funcție astăzi, Victor Ponta și Mihai Tudose.
Pe platforma Plagiate.ro figurează lucrările a șase miniștri ai educației suspecți de plagiat, puse în oglindă cu lucrările de unde sunt preluate fragmente. Și publicația Școala 9 a arătat că pentru 7 miniștri ai educației din 24 (exceptând interimarii), câți au fost după Revoluție, a fost pusă la îndoială etica în cercetările lor academice.
Profesorul Isoc susține că mai puțin de 20% dintre cei care au titlul de doctor și doar unu din 10 care a urmat cursuri de licență și masterat au fost cinstiți în redactarea lucrărilor.
„Faptele de plagiat estimate de studiile noastre privesc cel puțin 10.000 de autori de lucrări publicate de persoane care au ajuns lucrători cu grade didactice universitare”, a spus președintele GRAUR.
De unde aceste cifre? „În România s-a plagiat întotdeauna după plecarea generațiilor cu școli clasice adevărate. Volumul imens rezultă din lipsa de exigență și cunoștințe a profesorilor care conduc tezele de doctorat. Am studiat eșantioane de teze de la mai multe specialități și universități. Realitatea este încă și mai cruntă, dar ne limitam la acest volum declarat”, a explicat Dorin Isoc pentru Libertatea.
„Soluția este scoaterea persoanei din mediul academic. Politic, omul poate rămâne acolo”
„Pentru România, plagiatul este stare de alertă extremă cronică. Acest lucru este valabil pentru un orizont de timp viitor de cel puțin zece ani. Starea de fapt este susținută de reprezentanții actualei generații de dascăli universitari. De la ei vine tot răul. Când ei vor fi înlocuiți, probabil prin înlocuire ecologică, există șansa unor schimbări”, a mai spus specialistul în integritate academică.
Așadar, demisia unui om politic care întâmplător este și profesor universitar nu rezolvă problema, este opinia expertului. Sorin Cîmpeanu, de exemplu, a demisionat din funcția de ministru, dar rămâne rector și profesor universitar.
Demisia unui plagiator are numai o valoare politică: a mai căzut un pătat. Soluția corectă este plecarea sau mai corect scoaterea persoanei din mediul academic. Așa s-ar proceda în orice țară civilizată. Politic, omul poate rămâne acolo, pe funcție, în parlament, dacă alegătorii au această opțiune.
Dorin Isoc, expert în integritate academică:
Acesta crede că pentru a combate plagiatul trebuie măsuri în procesul de educație de la cele mai fragede vârste: „Ca model al tinerei generații, nu există iertare. Dacă iertăm, compromitem viitorul prin universitate, dar nu numai. Etica muncii este condiționată de orice manifestare care dovedește altă formă de progres individual decât munca cinstită”.
Plagiatorii din politică
Acesta a făcut publică și lista cu „plagiatorii dovediți care pot deveni oricând candidați esențiali pentru orice poziție în stat, ai oricărui partid politic, folosind poziții deja dobândite și anterior exersate”:
- Prim-ministru: Victor Ponta, Nicolae Ciucă, Mihai Tudose, Mugur Isărescu;
- Educație: Sorin Cîmpeanu, Ioan Mang, Ecaterina Andronescu, Mihail Hărdău, Mihnea Costoiu, Valentin Popa;
- Muncă: Lia Olguța Vasilescu;
- Justiție: Codruț Olariu, Bogdan Licu, Bogdan Netejoru, Laura Codruța Kövesi;
- Sănătate: Florian Dorel Bodog;
- Armata Română: Eugen Bădălan, Dumitru Popescu, Costică Voicu, Gheorghe Toma, Gheorghe-Teodoru Ştefan, Bogdan Despescu, Gabriel Oprea, Neculai Onțanu, Petre Tobă, Marin Claudiu Țupulan, Adrian Iacob, Teodor Frunzeti;
- Parlamentari aleși: Mihnea Costoiu, Liviu Câmpanu, Alina Gorghiu, Marilen Pirtea, Mihai Stănişoară, Cristian Silviu Bușoi, Leon Dănăilă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
rololiv • 04.10.2022, 17:50
1) Mugur Isarescu nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Ar fi foarte interesant ce informatii il indreptatesc pe dl Isoc sa faca o asemenea asertiune. 2) Profesional, Mugur Isarescu este in cu totul alta liga decat Ponta, Ciuca sau Tudose (in ultimul caz, problema care se pune de fapt este daca intr-adevar are studii superioare). 3) In cazul lui Isarescu s-a discutat despre "autoplagiat", care este un concept mult mai relativ. Iar dovezile aduse sunt discutabile: a prelua fragmente dintr-o lucrare si a le include in alta lucrare, care este ea insasi mult mai cuprinzatoare poate insemna doar ca autorul nu avea de ce sa isi schimbe analiza asupra unuia si aceluiasi aspect. Am vazut situatii similare la numerosi economisti de marca (imi vine in minte numele lui Jagdish Bhagwati). Sa il iei la refec tocmai pe Mugur Isarescu intr-o tara cu multi ministri cvasi-analfabeti si cu doctorate copiate cap-coada mi se pare o culme a cautatului nodului in papura si nu confera credibilitate unui demers precum cel al d-lui Isoc.
ivryernest • 03.10.2022, 18:11
Toată stima mea pentru Dorin Isoc. Lista pe care o publică nu face cinste politicii românești, și, prin extensie, crează, pentru opinia publică mondială, imaginea unei țări unde se fură. Această listă nu e completă. Se vor mai descoperi plagiatori, fără nici o îndoială. Ea este doar vârful aisbergului.