Wang, 37 de ani, este programator și s-a mutat la începutul anului în orașul-port ucrainean Odesa, în interes de serviciu.
După ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Wang a descoperit că, acasă, prietenilor și familiei lui li se spunea o versiune diferită a ceea ce se întâmplă în Ucraina, de către presa de stat chineză.
China a susținut politic Rusia și refuză să condamne invazia, pe care Kremlinul o numește „operațiune militară specială”.
În aceste condiții, bărbatul a decis să facă videoclipuri care să evidențieze realitatea din Ucraina. Tânărul le-a postat pe rețelele de socializare din China, pe canalul său de YouTube – unde are circa 116.000 de abonați – în speranța că vor ajunge la cât mai mulți dintre compatrioții săi.
„La început, le-am spus prietenilor și rudelor mele despre asta pe WeChat. Nu m-au crezut când le spuneam că viața nu e atât de grea aici, așa că le-am arătat prin videoclipuri cum arată străzile, magazinele”, a spus Wang, pentru BBC.
Pe lângă filmulețele despre viața din Odesa, Wang postează și informații care sunt în contradicție cu știrile prezentate de media de stat chineză. Postările sale au atras susținători, dar mai ales critici. Mulți dintre chinezi l-au numit pe tânăr „trădător” și i-au transmis că speră să fie „capturat de ceceni”.
Postările lui Wang despre criza din Ucraina au ajuns în scurt timp și în atenția cenzorilor chinezi. Tânărul spune că toate conturile lui pe rețelele de socializare chineze sunt acum blocate, chiar și cel unde asculta muzică. De altfel, în luna martie, tânărul a vorbit cu mai multe publicații occidentale, iar la scurt timp, China i-a blocat contul pe aplicația de mesagerie WeChat.
De asemenea, YouTube i-a suspendat canalul pentru conținut „violent”, o măsură pe care Wang o pune pe seama raportărilor negative ale criticilor.
Părinții lui Wang sunt îngrijorați despre ce s-ar întâmpla cu el dacă s-ar întoarce acasă, însă tânărul spune că nu se teme.
„Mi-ar plăcea să mă întorc acasă. Nu mi-e frică. Nu am greșit cu nimic, de ce să mă ascund? Dar acum, războiul continuă”, a mai spus Wang, pentru BBC.
Între timp, Wang și-a deschis alt canal pe YouTube, pentru a documenta viața oamenilor din Odesa. Clipurile sale arată cum locuitorii încearcă să ducă o viață normală, în ciuda bombardamentelor.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina