Autoritățile ucrainene au plasat Lukoil pe lista de sancțiuni și au blocat în consecință tranzitul de petrol al acestei companii ruse prin oleoductul Drujba.

Luni, Ungaria şi Slovacia au reclamat situaţia la Comisia Europeană și au cerut aplicarea unui acord de asociere care în interpretarea lor nu ar fi permis Ucrainei să întrerupă tranzitul petrolier, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Între timp, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a acuzat Ucraina de „șantaj necinstit” împotriva țării sale și a Slovaciei pe motiv că cele două pledează pentru încheierea păcii în războiul declanșat de Rusia. Citat de MTI, Gulyas a spus că blocarea transportului de petrol furnizat de Lukoil ameninţă grav securitatea rezervelor de energie ale Ungariei.

Mîhailo Podoliak Foto: Profimedia
Mîhailo Podoliak Foto: Profimedia

Podoliak a reacţionat printr-un comunicat în care dă asigurări că suspendarea tranzitului de petrol Lukoil prin oleoductul Drujba „nu are nimic de-a face cu şantajul”. El a subliniat totodată că „Ungaria şi Slovacia nu se remarcă în privința menţinerii păcii”. „Nu insistă pentru pace şi justiţie, ci doar pentru concesiuni faţă de Rusia”, a precizat consilierul prezidențial ucrainean.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Podoliak a atras atenția că cele două ţări vecine că merg „împotriva curentului” Uniunii Europene, care susţine Ucraina în fața agresiunii militare rusești, și le-a recomandat oficialilor de la Budapesta şi Bratislava să ceară Moscovei încetarea atacurilor asupra infrastructurii energetice şi a căilor de transport ucrainene.

Rusia atacă insistent cu rachete şi drone sectorul energetic al Ucrainei, care şi-a pierdut în ultimele luni jumătate din capacitatea de producţie. Ca urmare, pe întreg teritoriul ucrainean au loc pene grave de curent, notează Reuters.

Marți, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a amenințat că țara sa va bloca finanțarea ajutorului militar pentru Ucraina din „Facilitatea Europeană pentru Pace” până când autoritățile de la Kiev vor permite reluarea livrărilor de petrol ale companiei ruse Lukoil.

Președintele Republicii Slovace, Peter Pellegrini, a avertizat la rândul său Kievul cu măsuri de represalii. „Dacă situația nu va fi corectată, vom fi obligați să reacționăm”, a declarat președintele Pellegrini, apreciind că țara sa nu merită un astfel de tratament din partea Ucrainei.

Livrările ar fi fost oprite de Ucraina în urma plasării Lukoil pe lista sa de sancţiuni legată de invazia rusă. Ucraina permite în schimb tranzitul petrolului livrat de alți furnizori ruşi.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

„Comisia (Europeană – n.r.) are trei zile să răspundă cererii noastre, după care vom aduce chestiunea în faţa instanţei”, a subliniat ministrul Szijjarto. Astfel, dacă procedura de consultare nu dă rezultate așteptate de Ungaria şi Slovacia, cele două țări iau în calcul să sesizeze o instanţă internaţională.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (7)

gavrildragan 27.07.2024, 07:13

Ce să comentezi?Este arma pe care o folosesc toate statele (șantajul economic)vezi România câte bobârnace a primit.

ankadumitriu 27.07.2024, 07:06

Orban va fi marele perdant in tot circul acesta ..de abia astept, o sa ajunga un stat de mana a patra pentru ca intotdeauna au jucat prost dea lungul istoriei.

gasperica 27.07.2024, 06:37

viktor orban sau in scripte agentul kgb gyula gabor, da urmareste interesele rusie intii. faptul ca ucraineinii au inchis teava e in logica a ceea ce se intimpla si a fost explicat detaliat sa inteleaga si prostii. ce s-ar face ungurii daca noi am inchide gazele??? am putea macar o saptamina sa declaram un incident tehnic... pentru ca miselul nu vrea sa inteleaga decit atunci cind e supus aceluasi tip masuri pe care el le practica adica imbirligarea pe sub masa sa nu vada lumea cine e cu adevarat (orban). de aia si tipa mereu ca din gura de sarpe frustratele autoritati maghiare. acum vad ca si slovacii au baut apa dupa ei...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.