Rabia, studentă de 20 de ani, este doar una dintre sutele de persoane LGBTQ din Afganistan care cere ajutor din afara țării pentru a scăpat de regimul taliban. „Talibanii au informații exacte despre fiecare familie de aici”, a spus ea.

Balkhi se teme că și familia ei ar putea fi atacată sau ucisă din cauză că a ascuns cu bună știință o persoană LGBTQ. Incapabilă să doarmă de teamă să nu fie descoperită, ea crede că, dacă talibanii o vor găsi, o vor ucide cu pietre.

Hasan, alt membri al comunității, spune a primit un apel de la un număr necunoscut. I s-a spus că a fost căutat pentru că este LGBTQ: „Nu vorbi prea mult, te vom găsi oriunde te-ai afla”.

Doi activiști LGBTQ din afara Afganistanului au declarat pentru CNN că au liste separate fiecare cu sute de nume de persoane care vor să fugă din țară.

Mai multe persoane declară că au despre prieteni, parteneri și membri ai comunității lor care au fost atacați și violați. Balkhi a declarat chiar că un bărbat gay din cartierul ei a fost violat, după ce a fost găsit de talibani.

Unii membri ai comunității LGBTQ au declarat pentru CNN că s-au ascuns în subsoluri de săptămâni întregi și își urmăresc telefoanele pentru orice mesaj care i-ar ajuta în tentativa de a pleca din țară. Alții au declarat că sunt singuri, izolați și nu mai au alimente.

De trei săptămâni, Hilal, activist al comunității, se ascunde în subsolul casei unui prieten. Fostul student a spus că nu are bani, mai are puțină mâncare și e sigur că nu va putea niciodată să se întoarcă la casa familiei sale.

Suntem LGBT. Nu este vina noastră. A fost scris ca atare în destinul meu, în spiritul meu … Nimeni nu poate schimba acest lucru. Tot ce pot face este să mă omoare.

Hilal:

Toți au afirmat că se simt abandonați de comunitatea internațională. Ei spun că au nevoie de ajutor pentru a scăpa de luptătorii talibani înainte de a fi descoperiți.

„Jurnaliștii, activistele pentru drepturile femeilor nu au făcut nimic pentru noi. Vom fi uciși dacă nu vom fi evacuați”, a spus Hilal.

„Bacha posh” și burqa, tacticile de fentare ale talibanilor

Mai multe organizații și activiști cu care CNN a vorbit caută modalități de extragere în siguranță a persoanelor LGBTQ din Afganistan, dar, până în prezent, nu a fost găsită nicio cale sigură.

Rainbow Railroad este un ONG care ajută persoanele LGBTQ din întreaga lume să scape de persecuții. Directorul executiv Kimahli Powell a declarat că evacuarea persoanelor LGBTQ din Afganistan a fost și este deosebit de grea, deoarece sunt adesea singuri, ascunși și nu pot fi contactați.

Unii dintre ei sunt atât de disperați încât sunt victima unor escrocherii, inclusiv o ofertă de vize ugandeze false care a dat multor indivizi o speranță falsă.

Ritu Mahendru, un avocat pentru drepturile omului, a declarat că cel puțin o femeie transgender i-a spus că își lasă barba să crească și se îmbracă ca un bărbat pentru a nu atrage atenția. Tradiția, una străveche, se numește „Bacha posh”.

Balkhi a spus că lesbienele ca ea au un avantaj față de alte persoane LGBTQ, întrucât unele femei își ascund fața în public și sunt capabile să-și mascheze identitatea sub burqa, haina care le acoperă complet corpul și fața.

Luna trecută, ea și familia ei au mers la aeroportul din Kabul, în speranța că vor urca într-un zbor de evacuare, dar au fost oprite de talibani. Balkhi a spus că li s-a spus că niciun afgan nu avea voie să intre în aeroport și, când au încercat să treacă de filtre, au fost amenințați cu biciul până când au plecat.

„Mulți afgani LGBTQ își pierd speranța și îmi spun că cerșesc mâncare sau mor de foame”, adaugă ea.

Încă nu este clar cât de sever vor aplica talibanii legea Sharia stricte împotriva cetățenilor LGBTQ din Afganistan.

Se va aplica lapidarea?

Nu a fost făcută nicio declarație oficială, dar într-un interviu acordat ziarului Bild, un comandant taliban al unei închisori a spus că există doar două pedepse pentru homosexualitate: lapidarea sau zdrobirea sub un zid.

Legea Sharia se va aplica așa cum o cunoaștem noi – dacă cineva comite un păcat, pedeapsa este, de obicei, tăierea mâinii. Dacă au o soție sau un soț și comit adulter, pedeapsa va fi moartea. Acum așteptăm ca liderii noștri să decidă conform cărții noastre sfinte.

Mawlawi fazel Rahim Mahaz, noul director al închisorii Pul-e-Charkhi din Kabul:

„Execuțiile vor avea loc într-un loc public, o să chemăm oamenii acolo. Sute sau mii de persoane vor fi adunate acolo, la lapidare”. a avertizat șeful închisorii.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat pentru CNN că nu sunt încă decizii oficiale în ceea ce privește populația LGBTQ: „Când va fi ceva, vă vom ține la curent”.

Legea Sharia împarte infracțiunile în două categorii generale: infracțiunile „hadd”, care sunt infracțiuni grave cu pedepse stabilite, și infracțiunile „tazir”, unde pedeapsa este lăsată la aprecierea judecătorului.

Când au condus ultima oară țara, între 1996 și 2001, talibanii, care au revenit la putere în Afganistan după campania fulgerătoare de luna trecută, au impus legea Sharia, dar cu o interpretare radicală a legii islamice.

De-a lungul timpului, talibanii au introdus noi pedepse, pe baza legii Sharia. Execuțiile celor bănuiți de adulter, de exemplu, erau publice, pe stadioane.

CNN-News18 a scris că, în 1999, o mamă afgană a șapte copii a fost executată, pentru uciderea soțului ei, pe stadionul Ghazi Sport, în fața a 30.000 de spectatori. Înainte de execuție, a fost închisă timp de trei ani și torturată, dar a refuzat să pledeze vinovată pentru a-și proteja fiica.

ONU s-a pronunțat împotriva morții prin lapidare, spunând că „reprezintă tortură, pedeapsă crudă, inumană, degradantă”, iar organismele internaționale și grupurile pentru drepturile omului au amendat problema respectării drepturilor omului în legea Sharia.

Cum era în regimul trecut

Un raport al Departamentului de Stat SUA din 2020 referitor la Afganistan a notat că persoanele LGBTQ se confruntă cu „discriminare, agresiune și viol”, fiind hărțuite, iar unele chiar arestate de autorități.

„Homosexualitatea a fost percepută pe scară largă ca un subiect tabu și indecent”, se spune în raport.

Și în timpul guvernului anterior, relațiile sexuale între persoane de același gen erau ilegale și se pedepseau cu până la doi ani de închisoare.

Aceste legi nu au fost puse mereu în aplicare, iar persoanele LGBTQ erau susceptibile șantajului și abuzului, potrivit unui raport al guvernului britanic publicat în 2013.

Persoanele LGBTQ cu care a vorbit CNN au spus că, înainte de preluarea talibanilor, se confruntau în mod regulat cu discriminarea, abuzuri verbale și amenințarea cu violența fizică, dar „exista un loc în societate și pentru noi”. Balkhi a spus că avea o iubită, pe care putea să o vadă, în secret, în weekend.

Nemat Sadat, un autor afgan LGBTQ care locuiește în SUA, a declarat că homosexualii, lesbienele și transgenderii au ajutat viața culturală afgană să înflorească în cei 20 de ani de la ultima guvernare a talibanilor.

„Persoanele transgender au dominat industria machiajului și au lucrat ca artiști de machiaj … Au existat concerte și prezentări de modă și toate acestea au fost dominate de comunitatea LGBTQ”, a spus el.

Foto: EPA

Citeşte şi:

Liberalii cer USR PLUS să se întoarcă la guvernare, dar „fără precondiții inacceptabile”

Pentru președintele Iohannis, legile nu sunt obligatorii. Nici pentru guvernele sale

John Malkovich va juca rolul marelui dirijor Sergiu Celibidache în filmul „Cravata galbenă”

Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
PARTENERI - GSP.RO
Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Tragedie la Masterchef România. A MURIT celebrul Chef, care a fost cauza morții
Playtech.ro
Tragedie la Masterchef România. A MURIT celebrul Chef, care a fost cauza morții
"Nu a fost forțată. A cerut ea!". Părinții celor patru băieți acuzați de viol în Galați spun că fiii lor ar fi fost încurajați de copilă
Observatornews.ro
"Nu a fost forțată. A cerut ea!". Părinții celor patru băieți acuzați de viol în Galați spun că fiii lor ar fi fost încurajați de copilă
Horoscop 20 octombrie 2021. Fecioarele caută stabilitate, mai ales când planurile lor atârnă de un fir de ață
HOROSCOP
Horoscop 20 octombrie 2021. Fecioarele caută stabilitate, mai ales când planurile lor atârnă de un fir de ață
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Știrileprotv.ro
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
15 ultraşi ai Stelei au făcut dezastru la un meci din Olanda. Cum s-au deghizat ca să scape de poliţie
Telekomsport
15 ultraşi ai Stelei au făcut dezastru la un meci din Olanda. Cum s-au deghizat ca să scape de poliţie
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor
PUBLICITATE
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor