Mergi direct la conținut »
Veste importantă pentru profesori. Vor primi înainte de Paște majorările salariale câștigate în instanță. Andronescu: „E o sumă semnificativă”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Veste importantă pentru profesori. Vor primi înainte de Paște majorările salariale câștigate în instanță. Andronescu: „E o sumă semnificativă”

Veste importantă pentru profesori. Vor primi înainte de Paște majorările salariale câștigate în instanță. Andronescu: „E o sumă semnificativă”

Profesorii care au câștigat în instanță drepturile financiare restante vor primi banii înainte de sărbători, a anunțat sâmbătă ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Este vorba despre salariile neprimite ca urmare a nerespectării prevederilor din Legea 221/2008 privind creșterile salariale în învățământ cu 50%.

De Octavian Cojocaru,

Statul n-a mai putut achita măririle de salarii, din cauza crizei financiare care a început în anul 2008. Mai mulți profesori au dat în judecată statul român și au câștigat în instanță drepturile financiare restante, iar ministrul Educației a anunțat, sâmbătă, că banii vor intra luna aceasta.

„E un angajament pe care l-am luat atunci când am semnat acordul cu sindicatele, în 30 noiembrie 2018, care prevede achitarea datoriilor pe care statul le avea faţă de profesori, obținute prin hotărâri judecătorești rămase definitive. Ca urmare, în bugetul pe 2019 am avut cuprinsă această sumă. E o sumă semnificativă, e vorba de circa 700 milioane lei, care au pornit către inspectoratele județene, de unde trec către școli și buzunarele profesorilor”, a spus, la Digi24, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Andronescu: „S-a întâmplat să fie acum pentru că bugetul a fost aprobat destul de târziu”

Ministrul a negat că data la care se vor acorda aceste plăți restante are vreo legătură cu alegerile din acest an și susține că nu e o decizie pentru capital electoral.

„Angajamentul e luat de anul trecut, în urma unor negocieri purtate cu reprezentanții sindicatelor și nu are nicio legătură. S-a întâmplat să fie acum pentru că bugetul a fost aprobat destul de târziu și până au fost repartizați de Ministerul Finanțelor banii către bugetul Ministerului Educației, noi atunci am putut face deschiderile. Nu aș face această apreciere. E o chestiune de normalitate, pentru că sunt banii profesorilor. Ei sunt datorați pe legea 221, aprobată în 2008. O perioadă destul de lungă aceste datorii s-au strâns. S-au mai achitat în timp, dar acum se achită toate datoriile”, a spus ministrul Educației.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

„Legea 221 din 2008 prevedea creşteri salariale pentru profesori de 50%. Vreo 2 ani s-a prorogat termenul, fără să intre în vigoare, deși fusese aprobată de Parlament. Profesorii au dat în judecată ministerul, prin sindicate, și au avut câștig de cauză”, a precizat Ecaterina Andronescu.


Citește și:

EXCLUSIV | AFACEREA COCAINA: Un tânăr român cărăuș de droguri din America de Sud în Europa, plătit cu 4.000 de euro pentru un transport, povestește ce sume imense trec prin mâinile traficanților și cum a fost prins și închis în Brazilia!

Close
Închide
  Close