MENIU CAUTĂ
24 Iun. 2013 18:34 , de Alina Dan

VICTIMELE accidentului din Muntenegru, URMĂRITE DE BLESTEMUL DE RUSALII? Uite CE INTERDICŢIE AU ÎNCĂLCAT

Distribuie

Conform credinţei populare, cele trei zile de Rusalii sunt „periculoase”, de aceea se recomandă atât evitarea efectuării oricărei munci casnice, dar şi a drumurilor lungi. Ceea ce românii noştri nu au luat în calcul.
Conform credinţei strămoşeşti, se presupune că sufletele morţilor părăsesc mormintele în Joia Mare (înainte de Paşte) şi se reîntorc în sâmbăta Rusaliilor, sub forma Ielelor sau a Rusaliilor. Pentru ca sufletele să se întoarcă fără incidente unde le era locul, oamenii îndeplinesc tot felul de ritualuri moştenite de demult, dar ţin seama de o serie de reguli şi cutume nescrise.
Astfel, tradiţia străveche spune că Rusaliile – iele, zâne, şoimane, milostive, doamne, împărătesele-văzduhului, ursoaice – trebuie respectate pentru că, în caz contrar, aduc după ele boli grave, nenorociri şi chiar moarte.
Una dintre multele interdicţii din zilele de Rusalii îi priveşte pe călători. Aceştia trebuie să evite ca în aceste zile să pornească la drum lung, iar dacă nu au încotro, credinţa populară spune că trebuie să aleagă alte căi decât răscrucile de drumuri, malurile apelor, marginile de pădure sau cărările înguste.

CEA MAI MARE TRAGEDIE TURISTICĂ ROMÂNEASCĂ

Un autocar cu 47 de oameni la bord a căzut, duminică după-amiază, în canionul Moraca din Muntenegru. Bilanţul provizoriu al victimelor este de 18 morţi, toţi români. Alte 29 de persoane sunt rănite. La câteva zeci de minute, mai mulţi muntenegreni s-au mobilizat pentru a-i scoate pe oameni din râpă, dar şi la clinica din Podgorica, pentru a dona sânge.
Marius Usturoiu, proprietarul agenţiei de turism care a organizat circuitul în Muntenegru şi Croaţia spune că autocarul în care se aflau turiştii în momentul accidentului aparţinea operatorului Gregory Tour, iar aceştia sunt răspunzători de incident.
CITIŢI ŞI:
Raed ARAFAT, despre accidentul din Muntenegru: „Este de lăudat intervenția colegilor muntenegreni”
ACCIDENTUL DIN MUNTENEGRU | Miercuri va fi zi de doliu naţional în memoria victimelor

Citește mai multe despre Accident pe Libertatea.

Comentarii