De Maria Andrieș, Eli Driu (foto), George Capoeanu (montaj), Ionuț Ștefan (montaj),

„E o situație inedită. Noi avem un guvern demis, care nu mai are legitimitatea politică să desemneze un comisar. Avem o procedură administrativă, primul-ministru e cel care semnează scrisoare de desemnare, dar avem și o procedură legală, care prevede și consultarea Parlamentului. Din punctul meu de vedere, și președintele ar trebui să aibă un cuvânt de spus, pentru că, potrivit interpretării Curții Constituționale, președintele reprezintă România în Consiliul European”, a spus fostul premier, pentru Libertatea.

Dacian Cioloș a adăugat că, până acum, au existat de fiecare dată discuții între președinte și premier, „dincolo de dispute politice”, pentru stabilirea unui comisar european din partea României.

„Acum, din păcare, nu există acest dialog, am văzut că doamna Dăncilă a refuzat orice dialog cu domnul președinte, dialog care, din punctul meu de vedere, ar fi fost legitim și ar fi evitat situația asta. Pentru că în mod clar și o spun cu toată responsabilitatea și i-am spus și președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doamna Dăncilă nu mai are legitimitatea politică să desemneze din partea României un comisar care va avea un mandat de cinci ani”, a precizat Cioloș.

Președintele PLUS spune că doar noul guvern poate desemna comisarul din partea României.

În prezent europarlamentar, Dacian Cioloș a deținut funcția de comisar european pentru agricultură, între 2010-2014, următorul comisar din partea României fiind Corina Crețu.

Guvernul demis Dăncilă a făcut, până acum, trei propuneri de comisar european. Desemnarea Rovanei Plumb a fost respinsă de Parlamentul UE, în timp ce desemnarea lui Dan Nica nu a fost acceptată formal. Al treilea nume propus este cel al lui Victor Negrescu.

Citeşte şi:

Concurs controversat pentru şefia agenției care decide ce medicamente intră sau ies de pe piață. Adriana Cotel, promovată de Vâlcov la șefia CNAS, vrea să fie vicepreședinte. Acuzații de discriminare și abuz!

Gabriela Firea dă vina pe Oprescu în cazul Spitalului Gomoiu și susține că a făcut economii de 23 de milioane de lei

Termen în dosarul Colectiv | Supraviețuitorii și rudele victimelor au rememorat calvarul. Judecător: „Ce a însemnat pentru dvs. moartea fiicei?”

Cum au fost surprinși Ciprian Marica și iubita, după ce a fost făcută publică aventura fotbalistului: „O meritam cu toții”
GSP.RO

Cum au fost surprinși Ciprian Marica și iubita, după ce a fost făcută publică aventura fotbalistului: „O meritam cu toții”

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente