Oficialii din orașul de coastă Rausu au spus că nu au cum să salveze orcile, care au fost observate pentru prima dată de un pescar local, a raportat NHK. „Nu avem de ales decât să așteptăm ca gheața să se spargă și ca ele să scape așa”, a declarat un oficial din Rausu.
Un pescar local a contactat stația de gardă de coastă din Rausu marți dimineață, pentru a raporta că a văzut o balenă ucigașă blocată de deriva de gheață, nu departe de țărm, a anunțat NHK, citând paza de coastă locală.
Imaginile cu dronă distribuite marți de o organizație locală, Wildlife Pro LLC, arată balenele care par că se luptă și ies la suprafață între bancuri de gheață. Organizația a spus că a întâlnit balenele în timp ce făcea cercetări marine, potrivit unui comunicat publicat pe Facebook.
„Am văzut aproximativ 13 balene ucigașe cu capetele ieșite dintr-o gaură din gheață”, a declarat pentru NHK un angajat al Wildlife Pro LLC, care a filmat videoclipul. „Păreau să se chinuie să respire și se pare că erau trei sau patru pui”.
A pod of about 10 killer whales has been found trapped in a small gap in drift ice off the coast of Rausu, a town in northeastern Hokkaido. According to NHK, "the town can only watch and hope that the drift ice breaks apart, allowing the orcas to escape." pic.twitter.com/AKLnGvgU2O
— Jeffrey J. Hall 🇯🇵🇺🇸 (@mrjeffu) February 6, 2024
Lipsa vântului în zonă a făcut ca gheața care a prins orcile să rămână aproape complet nemișcată. Gheața încinjoară coasta insulei Hokkaido în fiecare iarnă și este cea mai joasă latitudine la care apare gheață din lume, dar în ultimii ani nivelurile au scăzut, pe măsură ce încălzirea globală se accelerează.
În 2005, mai multe balene ucigașe au fost, de asemenea, prinse în gheața în derivă în largul coastei orașului și, după o vreme au murit, a mai transmis NHK, citând oficialii orașului Rausu.
Shiretoko, „capătul pământului”, este cel mai jos punct din emisfera nordică în care este posibil să se observe gheața arctică. Gheața ajunge aici de la 1.000 km distanță, din apele înghețate ale râului Amur, din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Pe măsură ce se îndreaptă spre sud, peste Marea Ochotsk, cristalele se transformă în foi care se freacă unele de altele, pentru a forma plăci groase de gheață alb-albastră.
Aura1 • 08.02.2024, 08:45
Ce să faci, natura își spune cuvântul, vom vedea ulterior ce se întâmplă cu ele.