O ploaie mocănească întunecă cerul. Dar asta nu-i împiedică pe copii să apară zgribuliți cu o geantă în spate, în sala de sport. O sală la fel de friguroasă. O aerotermă pusă într-un colt suflă o fantă de căldură. E insuficient, dar copiii se încălzesc repede cu genuflexiuni, flotări, alergare. Începe antrenamentul de lupte: sambo, kempo, k1.
Dumitru Mușat se plimbă nerăbdător printre ei, dă indicații cu voce tare. „Nu mai alerga”, „20 de genuflexiuni… Hai, că azi depășești 300”, îi strigă unui copil care începe deja exercițiile. E un mod de a-i mai potoli pe cei mai energici. Un părinte își aduce un copil mai rotofei la sală. „Când să îi iau?” „În două ore. Hai, fugi în echipă, hai, hai”, îl mobilizează antrenorul.
Dumitru Mușat este polițist în forțele speciale în Ilfov și de șase ani scoate pe bandă campioni la lupte în ciuda nevoilor pe care le are. Se uită în jur și e mândru de sala lui de sport. Chiar dacă plouă în trei locuri, tot arată neașteptat de bine față de cum era la început.
„Să faci un sport de sol, de lupte, de judo, de kempo, de sambo, fără saltele, e ca și cum ai antrena un copil să devină mare programator de calculatoare, dar el n-are calculator. Cam așa am reușit să fac eu cu ei. Ne-am lovit de foarte multe greutăți și aici nu mă refer la bunăvoința autorităților locale, din contră, au avut deschiderea spre activitatea mea, însă am avut probleme cu dotarea. A trebuit să mă descurc și să dotez sala asta cu de toate, bănci, curele, saltele, echipamente și așa mai departe. Mi-a fost foarte greu, dar nu imposibil. Important e să-ți dorești”, spune hotărât antrenorul.
Polițistul care face campioni la lupte, în Tărtășești
La club vin în jur de 100 de copii. Nu e de mirare, în Tărtășești, Ilfov, nu au nicio altă variantă de activitate în afara școlii. Dintre aceștia, 40 sunt deja sportivi cu rezultate la lupte.
„Unii dintre ei provin din familii cu situație materială mai precară sau din familii din care sunt plecate la muncă în străinătate, părinți divorțați sau chiar unii fără părinți. Acești copii care au anumite probleme sociale, familiale, își dedică foarte mult viața aici la sală. Drept dovadă au obținut și rezultate remarcabile într-un timp foarte scurt pentru că, în ciuda condițiilor precare, au reușit să aibă performanțe notabile și aici m-aș referi la mai mulți copii care au obținut medalii, unii sunt multipli campioni naționali”, spune Dumitru Mușat. De altfel, într-un capăt al sălii au adunat pe o masă o parte din medaliile și cupele obținute la competițiile naționale. Un morman de metalii strălucitoare legate cu ață tricolor. Antrenorul ține să specifice: „sunt o foarte mică parte”. „Am reușit să fac cu acești copii performanță și într-un timp foarte scurt și fără condiții. Să înțelegeți că noi făceam pregătire, atunci când ne-am apucat de treabă, pe ciment”, a mai spus antrenorul.
Bărbatul nu s-a limitat doar la a-i învăța pe copii cum să dea la sac. Ci s-a implicat în a-i ajuta pe cei mai săraci dintre ei. Când a avut astfel de cazuri, a căutat persoane care să le doneze familiilor lucruri, să-i ajute cu echipamente. „Am un băiețel care mi-a venit cu cizme de cauciuc vara. Și l-am întrebat de ce. Și mi-a zis: n-ați spus dumneavoastră să venim cu cei mai buni papuci?” Stătea în niște condiții… Acum e bine, am făcut o campanie pentru el și au fost oameni care l-au ajutat. Nevoi sunt multe”, spune antrenorul.
Copiii îl ascultă și le face plăcere să vină la sală. Peste toate, învață să fie disciplinați și sunt mai sănătoși. „La început, când am dat drumul la treabă, eram chemat mai des la școală. În ciuda faptului că le spuneam să-și vadă de activitatea sportive și să nu amestece sportul cu școala și ce fac ei pe stradă, ei înțelegeau mai puțin chestia asta și mai puneau în practică pe la școală și ce învățau pe aici. Și ușor ușor am încercat și am și reușit să-i aduc pe calea cea bună. Au început să aibă și rezultate foarte bune la învățătură, ceea ce pe mine m-a bucurat foarte mult”, explică antrenorul.
Dumitru Mușat nu dezbracă haina de om al legii nici când intră în sala de sport, pentru că aici el face prevenție. Copiii lui cu siguranță nu vor avea probleme cu legea. „Ceea ce îmi doresc eu, în afară să-i formez ca mari sportivi, vreau să-i formez ca și caractere, și oameni buni ai societății, pe care să ne putem baza”, mai spune antrenorul.
Nimeni nu mai simte aerul rece din sală. Se aud doar voci de copii și din când în când o voce mai puternică, dominatoare, a antrenorului. E o zi obișnuită în sala de la Tărtășești, Ilfov. O sală unde cresc campionii.
CITEȘTE ȘI
Libertatea lansează HARTA INTERACTIVĂ #salvatipipera