Mergi direct la conținut »
VIDEO | Interviu cu un rus și cu un american, foști adversari în timpul Războiul Rece. Care e cel mai negru scenariu de la Marea Neagră
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

VIDEO | Interviu cu un rus și cu un american, foști adversari în timpul Războiul Rece. Care e cel mai negru scenariu de la Marea Neagră

Au fost adversari în timpul Războiului Rece, dar acum stau la aceeași masă și împărtășesc o viziune comună cu privire la regiunea Mării Negre, un loc în care România are o poziție de top. Sergei Konoplyov a fost ofițer în Armata Sovietică, iar Robert J. Smith a fost ofițer în Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. În trecut făceau planuri unul împotriva celuilalt, dar acum discută despre ce e de făcut pentru a păstra balanța puterii militare în regiune, chiar dacă ea pare să încline în favoarea Federației Ruse, susțin unele analize NATO. Sergei Konoplyov  vorbește despre planurile lui Vladimir Putin de a forma o nouă Uniune Sovietică, folosind tactici dintre cele mai agresive pentru a-și atinge acest obiectiv. ”Dacă Putin o să ajungă într-o situație disperată din punct de vedere politic și economic, atunci cred că ar putea să înceapă un război cu trupe convenționale”, crede el.  În viziunea lui Robert J. Smith, cel mai negru scenariu pentru regiunea Mării Negre ar putea fi ”un fel de invazie, dar trebuie să realizați că o invazie poate să fie informațională”.

De Dragoș Sasu,


Fostul ofițer sovietic este acum directorul Programului de Securitate Eurasia din cadrul Universității Harvard, iar americanul este vicepreședinte pentru Cercetare la Academia de Informații a SUA. Au venit în România pentru a participa la conferința „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil ”, aflată la a cincea ediție.


Interviul integral îl găsiți pe www.stiricurate.ro 

Reporter: Care este cel mai rău scenariu pentru Marea Neagră?

Robert J. Smith, vicepreședinte pentru Cercetare la Academia de Informații a SUA

Robert J. Smith, vicepreședinte pentru Cercetare la Academia de Informații a SUA: Poate că cel mai rău scenariu este o posibilă agresiune, pentru că țările din această regiune, chiar dacă au o armată capabilă, dar cred că, în general, țările vestice nu știu cum să-l combată pe Putin. Eu cred că cel mai rău scenariu ar putea să fie un fel de invazie, dar trebuie să realizeze că o invazie poate să fie informațională. Eu cred că, o parte dintre obiectivele Rusiei, ale Kremlinului de fapt, este să creeze instabilitate internă, haos, să submineze încrederea în democrație, esențială pentru a crește democrațiile din regiune. Cel mai bun lucru pe care putem să-l facem, asta îmi vine în minte, este să creștem educația civică, să încercăm să-i informăm pe oameni, să-i învăţăm pe oameni cum să interpreteze și să verifice informațiile pe care le primesc și să creadă în procesul democratic, ceea ce cred că este important pentru toate țările din zona Mării Negre.

Un spital a comandat substanțe psihotrope în exces, chiar și de 40 de ori mai multe. Antidrogul a intrat pe fir
Recomandări
Un spital a comandat substanțe psihotrope în exces, chiar și de 40 de ori mai multe. Antidrogul a intrat pe fir
 

Sergei Konoplyov, directorul Programului de Securitate Eurasia, Harvard

Sergei Konoplyov, directorul Programului de Securitate Eurasia, Harvard:  Mi s-a mai pus această întrebare acum cinci ani și am spus că cel mai rău scenariu ar fi o implicare a Rusiei în Ucraina. Oamenii au râs și au spus că nu se va ajunge la așa ceva. Eu cred că deja s-a întâmplat cel mai rău scenariu, după ce o parte din Ucraina a fost luată de Rusia, cu violarea tuturor legilor internaționale. Este importat de știut că Putin nu recunoaşte legislația internațională când vine vorba de interesele sale și se folosește de legislația internațională doar atunci când vrea să arate că Rusia are dreptate. Încă o dată, ar putea exista o agresiune directă din partea trupelor rusești în Ucraina, dacă Putin decide că asta o să fie în favoarea sa. Putin tocmai ce a fost reales și asta îi dă ocazia să mai lucreze la imperiul său.

Citiți interviul integral aici.

 

Close
Închide
  Close