11 Ian. 2018 21:00 , de Andreea Archip

VIDEO/Noul regulament al școlilor analizat de Consiliul Elevilor București: „Elevii să treacă peste frica de profesor”

Distribuie

Ce n-au voie să facă elevii la școală: elevii nu mai au voie să țină telefoanele asupra lor în ore, dar nici nu mai fac serviciu pe școală. Nu mai sunt pedepsiți dacă nu-și iau uniforma, dar primesc 1 în catalog pentru copiat.

Una caldă, alta rece. Cam așa ar cataloga reprezentanții Consiliului Elevilor noile reguli de funcționare a școlii. Andrei Petrescu, secretarul general al Consiliului Elevilor București a comentat pentru Libertatea toate măsurile care s-au luat. Și dintre toate, cea mai scandaloasă, din punctul lui de vedere, este cea care propune ca telefoanele elevilor să fie adunate într-un loc special amenajat, în timpul orelor.

„Cu toții suntem destul de revoltați de această decizie, pentru că în primul rând încalcă dreptul la proprietate. Să confiști un telefon pe perioada a 50 de minute și să-l pui într-o cutie în colțul clasei cu scuza că elevul nu s-ar concentra la oră pentru că ar sta pe telefon. Bun, să zicem că asta ar fi cazul, însă un elev ar găsi, dacă nu găsește conținutul orei și ce se predă interesant, ar găsi multe metode de a-și petrece timpul în viziunea lui mai puțin productiv', spune Andrei.

De altfel, încă există profesori care confiscă telefoanele elevilor care apoi trebuie să meargă la director pentru a-l recupera. În același timp, există profesori care recomandă folosirea telefonului în timpul orelor, în scop educativ. Elevii au o propunere: dacă tot este regulă, să se aplice pentru toți cei prezenți în clasă. „O astfel de măsură a regulamentului de ordine interioară se aplică pentru orice om din școală. Asta înseamnă teoretic că și cadrele didactice ar trebui să își pună telefonul în acea cutie sau mă rog, în locul special desemnat', explică Andrei Petrescu.

Ce n-au voie să facă elevii la școală: serviciu pe școală, butonatul telefonului la ore

Noul regulament prevede ca elevii să nu mai facă serviciu pe școală. Prin rotație, câte doi elevi din fiecare clasă nu participau la ore și stăteau la intrarea în unitatea de învățământ, dirijau vizitatorii, cărau hărțile sau făceau mici servicii pentru profesori, inclusiv să le cumpere lucruri de la magazine din afara școlilor. „Este o decizie binevenită, clar, deoarece elevii nu sunt paznici neplătici sau s-o facă pe curierul în școli, să ducă hârtii dintr-o parte în alta. Mulți argumentează că responsabilizează elevul, însă să fim sinceri, toți așteptam ziua în care eram elevi de serviciu ca să nu mergem la ore. Și este o idee foarte bună ca acest lucru să dispară deoarece elevul pierdea materia și colegii lui câștigau orele alea fiind mai mult sau mai puțin atenți la ore.

Notele nu vor mai fi folosite ca pedeapsă. Vă amintiți cazurile în care un elev era scos la tablă fiindcă întârzia sau nu era atent? O întrebare încuietoare îi aduce pe loc o notă mică. Aceste situații n-ar mai trebui să se întâmple. Sau dacă se întâmplă, elevii le pot reclama. Fie la Consiliul Elevilor, fie la reprezentatul elevilor din școală.

„Din păcate, noi la Consiliul Municipal București, ne confruntăm destul de des cu cazuri nefericite, aș putea spune, reale, în care profesorii sancționează elevii că întârzie la ore sau nu sunt atenți sau cum ar spune profesorii, dorm pe ei, și bineînțeles că acest lucru ducea la un dezavantaj, pentru elevul respectiv. Sunt convins că acum având un act în spate, din ce în ce mai mulți elevi o să fie mai vigilenți și n-o să se ajute doar pe ei, ci și pe colegii lor, o să sară în apărarea lor. Nu trebuie să le fie frică, când știu că au dreptate, când legea – Statutul elevilor pentru care am luptat foarte mult – îi susține, să treacă peste frica de profesor și acea notă este doar o notă', îi încurajează Andrei pe colegii lui.

O măsură de care cei de la Consiliul Elevilor sunt mândri este cea legată de uniforma școlară: nu se vor mai da pedepse pentru cei care nu le poartă. „Suntem foarte mândri că acuma chiar avem bază legală pentru că nu poți să sancționezi un elev pentru că nu poartă uniforma școlii. Dacă elevul își cunoaște drepturile, șansele sunt să militeze inclusive pentru dreptul de a avea părul lung în unele cazuri', mai spune Andrei.

Părinții primesc o putere mai mare în deciziile luate în școală. De exemplu, părinții iau hotărârea finală pe alegerea auxiliarelor. Copiatul este pedepsit cu nota 1 în catalog sau Insuficient. O decizie pe care elevii o salută: dacă greșești, trebuie să fii sancționat.

Totodată, o lovitură era dată elevilor care voiau „să chiulească' de la orele de sport prin scutirile medicale. Vor trebui să participe la oră indiferent de afecțiune și să li se dea sarcini potrivite: arbitraj, evidențe, șah.

Citește și: O cursă Tarom de Suceava, cu Liviu Pop și Teodor Meleșcanu la bord, a aterizat de urgență la Iași

Loading...
Comentarii