Sfinții Petru și Pavel au în mod diferit o legătură cu Hristos
Sfinții Apostoli Petru și Pavel au, în mod diferit, o legătură cu Hristos. Apostolul Petru, pescar din Capernaum, un sat de pescari, este chemat la apostolie de Mântuitorul Iisus Hristos. De fapt, este foarte interesant că Hristos își alege apostolii dintre pescari.
Petru, cel mai puternic în credință și care vede minunile lui Hristos, se leapădă de Domnul în fața fricii
”Petru era cel mai bătrân dintre ei, cel mai bun pescar și, mai mult decât atât, avea cea mai puternică credință și era cel mai râvnitor. De aceea ne atrage atenția un pasaj din Sfânta Scriptură când Mântuitorul a întrebat: «Cine spun oamenii că sunt eu?». Și Petru a zis: «Tu ești Hristos, fiului lui Dumnezeu celui viu». Iată că Petru face o mărturisire de credință extraordinară. Același Petru care îl mărturisește așa frumos pe Hristos și care vede minunile lui Dumnezeu, în momente grele, se leapădă de Domnul. Deci, acest om s-a lepădat efectiv de Domnul nostru Hristos. Așadar, el care a ascultat minunile Mântuitorului, el, care a fost cel ce a văzut cum Domnul a înviat pe cei morți, același om, în fața fricii, se leapădă de Hristos”, spune preotul Vasile Ioana.
Potrivit parohului, cam așa este și relația noastră cu Dumnezeu: ”Îl iubim pe Dumnezeu, avem momente extraordinare cu Domnul și, la un moment dat, când apare ceva greu în viața noastră, ne lepădăm de Dumnezeu. Părintele paroh a vorbit despre un credincios care i-a trimis, recent, un mesaj prin care îl anunța că nu mai vrea să audă de Dumnezeu, pentru că a pățit ceva rău și este convins că Dumnezeu este la baza răului din viața lui.
Dumnezeu nu este la originea răului. Ne lepădăm de Domnul, dar El ne iartă, ne așteaptă
”Domnul nostru este iubitor și dă o șansă celui care greșește. De altfel, această șansă a primit-o și Petru. După ce a înviat Domnul, nu numai că l-a iertat și l-a socotit mai departe cu cei 12 ucenici, ci, mai mult, în mod special îl chemă și pe Petru, el, care tocmai se lepădase de Dumnezeu. Așadar, te-ai lepădat de Domnul și Domnul te primește. Cât de mult ai greșit, Domnul te iartă. Îl trădăm cu păcatele noastre, dar El ne așteaptă. Și așa cum l-a iertat pe Petru, ne iartă și pe noi”, a continuat părintele paroh Vasile Ioana.
Odată iertat, la Pogorârea Duhului Sfânt , Petru, prin predica lui, a convertit 3.000 de suflete.
Pavel, prigonitorul creștinilor, devine propovăduitor al cuvântului lui Hristos
Pavel era un prigonitor al creștinilor, fiind martor la uciderea cu pietre a Sfântului Ștefan.
”Apostolul Pavel era dornic să-i depărteze de la templu pe cei care îi urmau lui Hristos. El a fost martor la primul martirat în numele lui Hristos, al Sfântul Ștefan. Și pleacă după creștinii care au înțeles că Hristos este Mesia, ca să-i caute în Damasc. Trebuie spus că primele comunități creștine s-au format în Iordania de astăzi, acolo unde creștinii se adăposteau de frica iudeilor. Începuseră persecuțiile, iar în capul acestor persecuții era Saul (Pavel, n.r.). Pe drumul spre Damasc, Saul aude vocea Mântuitorului și cade la pământ, orbește. Iar Mântuitorul îi zice: «Saule, Saule, de ce mă prigonești? Nu îți este greu ție să dai cu piciorul în țepușă?» Și așa a devenit Pavel, dintr-un acuzator al creștinilor, din cel care îi ura pe creștini, un propovăduitor al cuvântului lui Hristos, în multe locuri. Și Petru, și Pavel au murit martirizați în cetatea eternă, Roma, în care au propovăduit cuvântul lui Dumnezeu, cu multă bărbăție”, a mai spus părintele Vasile Ioana.
Apostolatul nu este altceva decât propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu. Un creștin adevărat devine el însuși apostol
Părintele spune că apostolatul nu este altceva decât propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu.
”Și mirenii care l-au cunoscut pe Dumnezeu, care îl iubesc pe Dumnezeu știu că viața lor este altfel după ce l-au cunoscut pe Dumnezeu. Viața fiecărui om este diferită după ce înțelege care este rostul și sensul vieții. De aceea, un creștin adevărat devine el însuși un apostol. Și îi îndemnăm pe creștini să devină ei înșiși apostoli. Apostolii înțeleg taina credinței, și asta să o spună și celorlați, își înțeleg vecinul, colegul, prietenul”, a adăugat parohul Bisericii ”Sfântul Nicolae Dintr-o zi”.
Cel mai frumos mod de a propovădui credința este viața fiecărui om
Cel mai frumos mod de a propovădui credința este viața fiecărui om, a spus părintele Vasile Ioana
”Dacă viața ta este echilibrată, dacă îți iubești aproapele, dacă viața ta este luminoasă, asta vor vedea și ceilalți. Și apoi, poți să propovăduiești și tu, vecinului, colegului de serviciu, credința în Hristos, aducându-i pe ei în fluxul acesta de har care este biserica lui Hristos, întemeiată de Mântuitorul cu preț de jertfă, cu propriul lui sânge, locul unde orice creștin primește harul dumnezeiesc”, a continuat părintele.
Creștinii să fie lumina care luminează în sfeșnic și care îi luminează pe cei din jurul lor
Părintele Vasile Ioana urează românilor, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, o zi binecuvântată și îi îndeamnă pe creștini să fie exemple de credință și de comportament pentru cei din jurul lor.
”În această zi frumoasă de 29 iunie, în afară de faptul că-i cinstim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, îi îndemnăm pe toți cei care îl iubesc pe Dumnezeu să spună asta și celor care nu-l iubesc pe Dumnezeu. Pentru că lumina este bine să lumineze în sfeșnic. Tu, creștine, fii lumina care luminează în sfeșnic și care îi luminează și pe cei din jurul tău. Propovăduiește prin viața ta! Propovăduiește prin dragostea ta! Adu-i și pe cei care nu l-au cunoscut încă pe Dumnezeu și care nu au cunoscut încă bucuria iubirii dumnezeiești, adu-i și pe ei să-l cunoască pe Dumnezeul cel adevărat. Zi binecuvântată!”, a spus părintele paroh.
Citește și:
EXCLUSIV / Portretistul Florin Lăzău ”îmbătrânește” copii dispăruți și redă identitate cadavrelor mutilate. Polițistul român a fost ofertat de FBI