Sezonul de iahting îl depășește pe cel obișnuit, de plajă. Dacă pentru un turist care merge pe litoralul românesc pentru plajă, o vreme mai noroasă sau o temperatură sub 20 grade Celsius înseamnă o vacanță ratată, iahtingul se practică în condiții foarte bune, indiferent de vreme, la o temperatură mai mare de 10 grade.
Asta înseamnă că sezonul de iahting se poate prelungi la Marea Neagră până la sfârșitul lunii octombrie, dacă este o toamnă blândă.
Îndrăgostiți de vânt și de valuri, mulți dintre cei care au prins gustul acestor aventuri se visează la timona unui velier cu toate pânzele sus.
Și aleg cursurile unei școli de iahting.
A urmat Dreptul și a pus bazele unei școli de navigație
Ovidiu Drugan este unul dintre navigatorii pasionați. A avut contact de mic cu marea, tatăl său fiind navigator cu vele. A ales să urmeze Dreptul, dar “microbul” libertății pe care ți-o oferă marea l-a făcut să renunțe la sala de tribunal și să pună bazele unei școli de navigație.
“La început, nu prea venea nimeni. Eram fericiți când aveam la o serie de curs peste 15 persoane. Numărul de cursanți anual nu ajungea la 100. Îmi amintesc că am avut la o serie doar 7 persoane. Am decis însă să nu dezamăgim cursanții deja înscriși și să nu anulăm seria, deși din punctul de vedere al businessului eram în pierdere. Am anunțat instructorii să nu se demotiveze la imaginea unei săli de curs mai mult goală. Toți cursanții din acea serie au rămas în iahting, iar unii sunt în prezent instructori”, își amintește Ovidiu.
După primii 3-4 ani, în care cursanții au fost mai mult prieteni și cunoștințe, din 2017, românii au început să caute cursurile de navigație, susține Drugan.
It-iștii sunt în top
“Au urmat peste 20 persoane înscrise la fiecare sesiune, iar anul acesta numărul lor se apropie de 35 – 40 per serie, adică maximum pentru un curs”, adaugă Ovidiu Drugan.
Cei mai mulți sunt IT-iști. “Sunt și avocați, și medici, dar în număr mai mic. În schimb, politicieni, nu. Ei nu aleg cursurile de iahting”.
De ce aleg românii școala de iahting?
Unii vor să-și cumpere propria ambarcațiune, alții vin din curiozitate sau pentru că vor să încerce ceva nou.
Mai sunt și pescarii care petrec mult timp în Delta Dunării și vor să învețe să manevreze o ambarcațiune cu motor.
“Principalul motor este dragostea de apă și mare. Iar vacanța pe velier este, prin toate aspectele, deosebită de oricare alta. Libertatea de a alege orice destinație dorești, de a explora golfuri fermecătoare și plaje pustii este deosebită. Oamenii ajung întâmplător să trăiască o asemenea experiență și se virusează de navigație. Dacă un număr suficient de mare de oameni sunt virusați, putem vorbi de o tendință”, este de părere Drugan.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro