UPDATE 15.45: DNA a anunțat oficial, într-un comunicat, că Ioana Mihăilă este acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.
Citește mai multe detalii despre acuzațiile aduse de DNA Ioanei Mihăilă
UPDATE ora 13.40: Ioana Mihăilă a ieșit de la sediul DNA, după circa o oră de audieri.
Întrebată de jurnaliști dacă își asumă că a semnat contractul, fără să fie presată, Mihăilă a spus că decizia privind cantitatea contractată a fost luată „în solidaritate în Guvern”.
„Contractele erau rezultatul negocierilor între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri, statele membre erau informate și aveau posibilitatea de a rămâne în contract sau de a refuza contractul. Decizia a fost luată în solidaritate în Guvern printr-un memorandum cu care am înștiințat Guvernul referitor la obligațiile aferente contractului, dar și referitor la beneficiile pe care acest vaccin le poate avea”, a spus Ioana Mihăilă.
Întrebată, din nou, dacă și-a pus semnătura pe acel contract, Mihăilă a răspuns: „Aici nu știu să precizez. Știu că am informat Guvernul printr-un memorandum și am susținut acest contract în momentul ălă”.
UPDATE ora 13.15: La sediul DNA a ajuns și fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă, vizată și ea în dosar.
UPDATE ora 12.40: Vlad Voiculescu este urmărit penal de DNA pentru „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte)” și ”complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”, anunță DNA.
Procurorii DNA îl acuză pe fostul ministru al Sănătății că pe 10, respectiv 18 martie 2021, „cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”.
De asemenea, Voiculescu este suspectat că a întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către Florin Cîțu, „care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer”.
„Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății”, spune DNA.
Citește mai multe detalii despre acuzațiile aduse de DNA lui Vlad Voiculescu
UPDATE ora 09.50: Vlad Voiculescu a ajuns la sediul DNA. În fața sediului, fostul ministru al Sănătății a declarat jurnaliștilor că el nu a avut un cuvânt de spus în privinţa vaccinării, iar deciziile importante erau luate de fostul premier Florin Cîțu, care se consulta cu președintele Klaus Iohannis.
„Nu este nici măcar o solicitare de acord către mine. Nu era atribuția ministrului, și vă puteți întreba de ce ministrul Sănătății a fost scos din schemă”, a spus Voiculescu.
Întrebat cine a pus semnătura pe contractele care i se atribuiau, Voiculescu a spus „nu eu”.
„Nu numai că n-am semnat contractele, ci atunci când luau deciziile să le semneze și comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau. Semnătura este electronică, contractul se transmitea electronic. Se decripta cu o cheie pe care o avea altcineva, nu eu, probabil cineva din CNCAV, un angajat MApN”, a spus Voiculescu.
„Nu au fost deciziile mele, au fost ale domnului Cîțu. Nu sunt cel mai mare admirator al său. Deciziile erau ale domnului Cîțu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis (…) Eu vă spun că nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîțu fără domnul președinte”, a adăugat Voiculescu.
UPDATE ora 09.26: Într-un mesaj publicat pe Facebook, Vlad Voiculescu a spus că va merge la DNA „pentru a auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realităţii” și a spus că „dosarul în sine este o «premieră europeană»: un malpraxis vecin cu nebunia”.
Fostul ministru al Sănătății a insistat că el nu a avut un cuvânt de spus în privinţa vaccinării.
***
Știrea inițială: Vlad Voiculescu este așteptat la DNA la ora 10:00. În urmă cu o zi, fostul ministru al Sănătății a declarat la Antena3 că „nu trebuie să-mi probez nicio nevinovăție”.
„Mâine aștept să-mi spună ei (procurorii DNA – n.r.) mie ceva, și anume de ce sunt acuzat și cum fundamentează lucrurile acestea. Le voi spune, dacă mă întreabă, de asemenea, cum au stat lucrurile. Ministerul Sănătății și eu personal, ca ministru al Sănătății, nu eram nici în circuitul informațional, nici în cel decizional cu privire la vaccinuri”, a declarat Vlad Voiculescu, la Antena3.
„Eu n-am fost în cercul de comandă. Nu trebuie să-mi probez nicio nevinovăție”, a insistat fostul ministru al Sănătății.
Florin Cîţu a fost deja la DNA, miercuri, 6 decembrie, şi i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Cîțu este urmărit penal pentru „săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”.
Pe 23 noiembrie, DNA a cerut Senatului şi Preşedinţiei ridicarea imunității fostului premier PNL Florin Cîţu, senator, şi a foştilor miniştri ai sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii de la USR. Procurorii i-au acuzat de „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea”, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID.
Procurorii anticorupție spun că, în perioada ianuarie-mai 2021, au fost cumpărate peste 52,8 milioane de doze de vaccin anti-COVID în plus față de cele necesare, iar prejudiciul adus bugetului statului depășește un miliard de euro, la care se adaugă TVA.
În cazul lui Vlad Voiculescu și al Ioanei Mihăilă, cel care trebuia să se pronunțe pe tema cererii DNA a fost președintele Klaus Iohannis, întrucât cei doi nu erau parlamentari.
Pe 27 noiembrie, șeful statului a aprobat cererea de ridicare a imunității, care a fost trimisă la Ministerul Justiției. Două zile mai târziu, pe 29 noiembrie, Senatul a aprobat ridicarea imunității și pentru Florin Cîțu.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
durban22 • 09.12.2023, 07:55
Bineinteles, ca toti acum in ceasul al 12-lea ,incearca sa-si paseze vina unuia celuilat ,inclusiv lui NENEA JOHANNIS, ca sa mai absoarba din toate pacatele mari pe care le-au comis !!.