”Partidele politice de pe ambele maluri ale Prutului sunt invitate să participe la evenimentul menit să marcheze Centenarul Unirii Basarabiei cu România şi să recunoască, astfel, că această sărbătoarea este mai presus de orice interes politic vremelnic”, au scris într-un comunicat de presă reprezentanții organizației Acțiunea-2012.
Totodată, fiecare președinte de formațiune politică va avea ocazia să țină ”o scurtă alocuțione” și să desfășoare propriile însemne.
Steagurile vor fi înmânate către localități zi de zi până la Marea Adunare Centenară, în prezența autorităților locale.
Mitingul va începe la ora 12:00, iar organizatorii afirmă că evenimentul va aduna zeci de mii de persoane din toată Republica Moldova. Circa 1.000 de participanți sunt așteptați din partea delegațiilor primăriilor înfrățite și a organizațiilor civice.
În același context, scriitorul moldovean Andrei Țurcanu, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a declarat, pentru RFI, că unirea cu România este ”absolut necesară”, pentru că Moldova ”a eșuat” ca stat.
”Reunificarea celor două state este absolut necesară pentru că 27 de ani de independență au arătat că noi suntem neguvernabili. La conducere au fost diverse partide și până la urmă s-a dovedit că fiecare partid, ajungând la guvernare, devine un mic partid comunist. Deci, este imposibil fără niște tradiții de stat, fără niște tradiții ale unei birocrații. Aceste declarații, zise simbolice, nu sunt chiar atât de simbolice pentru că ceva s-a întâmplat acolo jos, la sate. Lumea a văzut că este imposibil să mai mergem pe această cale a independenței, care la început era o opțiune valabilă. Dar s-a văzut că am eșuat ca un stat independent și atunci unirea, în acest caz, este unica noastră șansă de a ieși din impasul în care ne aflăm (…)”, a declarat Andrei Țurcanu.
Totodată, Igor Dodon a declarat că ”există riscul ca duşmanul numărul unu al Republicii Moldova să fie românii”, afirmația fiind făcută într-un interviu în care președintele de peste Prut a vorbit despre mișcarea unionistă de la Chișinău.
În Republica Moldova este și fostul președinte Traian Băsescu. Acesta a spus, sâmbătă, că România poate susține, în prezent, procesul de reunificare a țării. El a mai punctat că oamenii din cele două țări vorbesc aceeași limbă, au aceeași cultură și istorie, iar acestea sunt singurele care trebuie să-și dorească unirea.
Oltenia și Moldova, regiunile din România cu cele mai mari scăderi de locuri de muncă din Uniunea Europeană