MENIU CAUTĂ
, de Andreea Radu

Vladimir Zelenski, noul președinte al Ucrainei: „Prima noastră sarcină este eliberarea prizonierilor noştri”

Distribuie

Volodimir Zelenski, a declarat, duminică seara, după ce a câștigat alegerile în Ucraina, că prima sa sarcină va fi să încerce să îi elibereze pe prizonierii ucraineni capturaţi în cadrul conflictului din estul ţării. 

„Vom continua negocierile până la capăt, pentru ca schimburile de focuri să înceteze”, a spus Zelenski în faţa presei după ce exit-poll-urile îl dau câştigător detaşat al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, potrivit Agerpres.

„Prima noastră sarcină este eliberarea prizonierilor noştri. Voi face totul pentru a-i aduce pe băieţii noştri acasă. Toţi prizonierii noştri, fără excepţie”, mai spus noul președinte al Ucrainei.

Zelenski vrea să „relanseze” procesul de pace în care este implicată Rusia asupra războiului din estul separatist prorus, potrivit AFP.

„Vom continua procesele de la Minsk, le vom relansa”, a spus el în prima sa conferinţă după vot, făcând referire la acordurile de pace semnate în februarie 2015 sub egida Kievului, Moscovei, Parisului şi Berlinului.

Câștigătorul alegerilor din Ucraina a precizat de asemenea că va căuta ajutorul preşedintelui în exerciţiu, Petro Poroşenko, dacă va fi nevoie. „Am spus deja că Petro Poroşenko s-a oferit să mă ajute. Dacă va fi nevoie, îl voi suna. De ce nu?”, a declarat Zelenski.

Vladimir Zelenski este noul președinte al Ucrainei. Potrivit primelor rezultate de la închiderea urnelor, comediantul a obținut 73,2% dintre voturi, în timp ce Petro Poroșenko doar 25,3% dintre voturi.

În tutul al doilea al alegerilor prezidențiale, ucrainenii au ales președinte pentru următorii patru ani un comediant de 41 de ani care joacă într-un serial de televiziune rolul unui profesor care ajunge din întâmplare președinte al țării. Experții spun că alegătorii au transpus asupra actorului calitățile personajului pe care îl joacă.


Liviu Dragnea, înfierat la Iași, a ținut discursuri în spatele ușilor închise. „Bine ai venit în Moldova, nimicule!”


 

Citește mai multe despre Ucraina pe Libertatea.

Comentarii