După terminarea alegerilor de duminică, calendarul pentru preluarea mandatului de președinte depinde de două instituții. Prima este Curtea Constituțională. Conform Constituției, „rezultatul alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională”.

Apoi, legea supremă și alte acte normative menționează cealaltă instituție esențială pentru procedura de validare a mandatului și depunere a jurământului, adică Parlamentul. Potrivit Regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 24 de ore de la validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României de către Curtea Constituţională, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului convoacă deputaţii şi senatorii în şedinţă comună, pentru depunerea jurământului de către candidatul a cărui alegere a fost validată.

Un alt articol din Regulament menționează că ședinţa comună este prezidată de preşedinţii Camerelor Parlamentului. Unul dintre aceştia, după anunţarea scopului şedinţei, dă cuvântul preşedintelui Curţii Constituţionale sau reprezentantului acestuia, în cazul în care preşedintele nu poate fi prezent, pentru a prezenta raportul privind validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României şi invită candidatul a cărui alegere a fost validată să depună jurământul

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

„Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, arată Constituția României.

Varianta de lucru pentru depunerea jurământului

Surse politice au precizat pentru Libertatea că varianta de lucru pe care o iau în considerarea formațiunile politice este convocarea unui plen comun pentru luni, 26 mai, pentru a fi depus jurământul de către Nicușor Dan.

Odată cu depunerea jurământului de către Nicușor Dan va înceta și mandatul de președinte interimar al lui Ilie Bolojan, care se va întoarce la șefia Senatului.

Ilie Bolojan l-a felicitat luni de dimineață pe Nicușor Dan pentru câștigarea alegerilor și le-a mulțumit românilor pentru mobilizare.

Iar după ce Nicușor Dan va ajunge la Cotroceni, scaunul de primar al Capitalei va rămâne liber. Deja sunt vehiculate mai multe nume pentru cine i-ar putea lua locul.

Generalul de top al lui Vladimir Putin anunță că „Al Treilea Război Mondial a început”: „Nimeni să nu se joace cu noi cum au făcut-o cu Iranul”
Recomandări
Generalul de top al lui Vladimir Putin anunță că „Al Treilea Război Mondial a început”: „Nimeni să nu se joace cu noi cum au făcut-o cu Iranul”

În București, Nicușor Dan a câștigat în toate sectoarele: sectorul 1: 72,48%; sectorul 2: 69,44%; sectorul 3: 71,48%; sectorul 4: 68,25%; sectorul 5: 59,30%; sectorul 6: 73,71%.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.