Mergi direct la conținut »
FOTO/ Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste a fost comemorată în Piața Revoluției Galerie foto
15imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > FOTO/ Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste a fost comemorată în Piața Revoluției

FOTO/ Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste a fost comemorată în Piața Revoluției

Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste a fost comemorată în Piața Revoluției, luni, pe 14 mai. A fost prima astfel de manifestare memorială, după ce Legea 127/2017, promulgată de președintele Klaus Iohannis, a instituit ziua de 14 mai ca „zi națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”.

Mai mult, anul acesta se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val de arestări politice din istoria României (noaptea de 14 mai 1948). Atunci, mii de tineri, foarte mulți dintre ei studenți, au fost arestați în acea noapte fatidică, în baza unui plan al autorităților comuniste, umplând pușcăriile și lagărele de exterminare.

De altfel, expunerea de motive a Legii 127/2017 menționează că data a fost inspirată tocmai din acest eveniment istoric. Organizații ale societății civile, între care Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Frăția Ortodoxă Sf. Mucenic Gheorghe, Noua Dreaptă, CAMARAZII, Asociația Frăția de Cruce și altele, au luat inițiativa acestei adunări comemorative.

Locul ales nu a fost întâmplătoare: clădirea Ministerului de Interne a reprezentat, după 1948, unul dintre centrele de detenție și anchetă ale Securității, mii de opozanți ai regimului comunist fiind torturați în temutele celule din subteranele clădirii.

Așadar, organizatorii i-au invitat pe bucureșteni să se adune pe 14 mai, începând cu ora 19.00, în scuarul dintre Memorialul Revoluției și statuia lui Iuliu Maniu, cu candele și lumânări aprinse.

Foști deținuți politici și personalități au susținut scurte alocuțiuni, iar pe fundalul cântecelor Rezistenței și ale închisorilor comuniste, pe un ecranau fost proiectate chipurile celor trecuți prin temnițele comuniste.

În finalul adunării, un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire, participanții asistând cu lumânări și candele aprinse.

Vezi ce alte evenimente au avut loc, de-a lungul vremii, într-o zi de 14 mai.CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV / Socrii ucigașului de la Brașov îi cer 2 milioane de euro daune morale. Florin Buliga își devalizase firma cu 400.000 de lei 

Close
Închide
  Close