MENIU CAUTĂ
01 Dec. 2016 13:03 , de Maria Vlad

Ziua Națională, sărbătorită cu fasole cu ciolan, în spatele blocului GALERIE FOTO

Distribuie

O familie de gălăţeni a arătat că ştie să sărbătorească româneşte chiar dacă locuieşte la bloc. Anul acesta, de 1 Decembrie, Radu şi Cristian, tată şi fiu, au decis să le pregătească celor apropiaţi o fasole cu ciolan tradițională, de Ziua Națională.

Pregătirile au început încă din seara de 30 noiembrie. Mâncarea tradiţională a fost gătită aşa cum trebuie, în aer liber, la ceaun. De pregătitul mâncării s-au ocupat bărbaţii, care s-au încălzit în jurul focului şi cu un pahar de vin fiert sau cu o ţuică fiartă.

Bucătarii nu şi-au dezvăluit secretele culinare, dar susţin că mâncarea iese foarte gustoasă doar dacă pui foarte mult suflet, acesta fiind ingredientul secret. La final, toată familia s-a înfruptat din bunătăţile pregătite de cei doi. De pe masă nu au lipsit nici tradiţionalele murături, dar nici pâinea pregătită şi ea după o reţetă tradiţională.

„Ne-am decis să facem tradiţionala fasole la ceaun, pregătită ca la ea acasă, adică în spatele blocului. Am pregătit deja toate ingredientele. Avem ciolan, fasolea a fost pusă la înmuiat de aseară, am tăiat morcov, ceapă, pătrunjel, mărar şi multe alte condimente”, ne-a explicat chef Radu.

Bucătarul a respectat reţeta tradiţională şi a pus în ceaun toate ingredientele în ordinea corespunzătoare. Pentru ca totul să fie tardiţional, Chef Radu şi-a procurat şi o lingură mare de lemn.

„Nu iese fasolea bună dacă nu mestecăm în fasole cu această lingură”, a explicat Chef Cristian.

„Ţiuca fiartă este un alt ingredient secret. După ce bei o gură, mesteci mai cu spor în ceaun”, ne-au declarat cei doi chefi.

În timp ce fasolea firbea, un alt bucătar, Chef Cătălin pregătea vinul fiert.

„Pregătim vin fiert, care merge foarte bine cu fasolea. Cu puţin zahăr şi scorţişoară, vinul fiert ne încălzeşte să putem sta afară să pregătim fasolea”, ne-a declarat chef Cătălin.

După aproximativ două ore, fasolea cu ciolan a fost gata, iar bucătarii şi-au invitat familia la masă. Şi, dacă tot a fost pregătită tradiţional, fasolea a fost servită în vase de lut, chiar în locul unde a fost gătită.

La final, toată familia, formată din trei generaţii (bunici, copii şi nepoţi) s-a aşezat la masă și după ce au fost mâncate bunătăţile tradiţionale, gălăţenii au închinat un pahar de vin fiert şi au urat „La mulţi ani!” tuturor românilor din ţară şi de peste hotare.

Citește mai multe despre 1 Decembrie - Ziua națională a României pe Libertatea.

Comentarii