29 Dec. 2017 23:30 , de Alexandru Boariu

Stimulente financiare pentru angajarea tinerilor în agricultură. Subvenții de până la 1.000 de lei și scutire de impozit

Distribuie

Pentru a veni în sprijinul fermierilor români, care se confruntă cu o acută lipsă de forță de muncă, Senatul a adoptat un proiect de lege care stimulează angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industrie alimentară, în baza unui program ce urmează a fi derulat în perioada 2018 – 2020.

În forma inițială a proiectului, se prevedea acordarea de stimulente financiare doar pentru angajarea tinerilor în vârstă de până la 35 de ani. Proiectul a fost preluat în regim de urgență de parlamentari, aceștia majorând, de la 35 la 40 de ani, vârsta pentru angajați.

Cuantumul ajutorului, între 500 și 1.000 de lei/persoană

Potrivit proiectului de act normativ, sprijinul se va acorda angajatorului pe o perioadă de 12 luni. Agrointeligența.ro precizează că, în baza unui amendament admis în Comisia pentru Agricultură, cei care fac dovada angajării a cel puțin doi tineri vor beneficia de următorul sprijin lunar, pentru fiecare angajat: 1.000 de lei pentru angajaţii cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură şi/ sau industrie alimentară; 750 de lei pentru cei cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, acvacultură şi/ sau industrie alimentară; 500 de lei pentru persoanele fără studii, anjate în aceleași domenii.

Condiții pentru viitorii angajați

Dar, există și câteva condiții, privind acordarea acestor stimulente financiare pentru angajarea tinerilor în agricultură, atât în ceea ce-i privește pe viitorii angajați, cât și în ceea ce-i privește pe angajtori. Astfel, pentru ca angajatorul să beneficieze de acest sprijin financiar, angajatul trebuie să nu fi beneficiat, anterior, de un alt sprijin la încheierea unui contract individual de muncă pentru prima angajare sau să nu fi avut încheiat un contract individual de muncă, cu acelaşi angajator, cu cel puţin 12 luni înaintea angajării prin acest program.

Condiții pentru angjator

La rândul lui, angajatorul trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să nu se afle în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială; să nu aibă datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale, atât pentru sediul social cât și pentru toate punctele de lucru; să se oblige că încadrează cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, cel puțin 2 persoane cu vârsta de până la 40 de ani, păstrând numărul locurilor de muncă la data accesării programului și numărul locurilor de muncă create prin program.

Scutirea de impozit pentru angajarea tinerilor în agricultură

Dar, cea mai importantă facilitate, prevăzută în proiectul de act normativ adoptat de Senatul României, constă în scutirea de impozit pe venitul brut al angajatului în vârstă de până la 40 de ani. Concret, noii angajați vor beneficia de scutiri totale de la plata impozitului pe venitul aferent salariului brut. În Nota de fundamentare a proiectului de lege se arată că impactul bugetar pentru susținerea acestei scheme de sprijin financiar a fost estimat la 25 de milioanede de euro, în următorii 4 ani. Deocamdată, proiectul de lege privind acordarea de stimulente financiare pentru angajarea tinerilor în agricultură a fost adoptat doar de Senat, pentru punerea lui în aplicare fiind necesară aprobarea lui și de Camera Deputaților și apoi de promulgarea de către președintele Klaus Iohannis, urmând ca el să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Citește și: Fonduri europene pentru mediul rural. Solicitări mari pentru investiții în activități neagricole

 

 

Loading...
Comentarii