09 Iun. 2018 08:00

Ce face un primar când i-a plecat jumătate de comună la muncă în străinătate. Interviu cu Anton Anti, primarul din Butea, Iași

Distribuie

Comuna Butea din Iași are jumătate din populație plecată în străinătate. Este doar un exemplu al României depopulate de migrație. Din România au plecat, în ultimii ani, 3,4 milioane de oameni să muncească peste hotare, lăsând în urmă case noi, dar nelocuite.

Pe stradă mai trece, din când în când, o căruță. Copacii au albit de florile primăverii și verdele încadrează peisajul ca într-un tablou naturalist. Cu siguranță le plăcea să admire asemenea imagini, dar nu sunt suficiente pentru a-i face pe sătenii din Butea, Iași, să stea acasă. Să nu ia drumul străinătății. Au nevoie de mijloace de trai ca să-și crească în siguranță copiii, de infrastructură, de speranță în mai bine. Și când au plecat ei, nu aveau nimic din toate astea.

Primarul Anton Anti are câteva proiecte care înseamnă renovarea dispensarului, a școlii, asfaltarea de drumuri, dar știe și el că atâta lucru nu-i mai poate aduce pe oameni acasă, mai ales pe cei tineri, care s-au acomodat deja.

Își amintește de vremurile când câmpurile erau pline de oameni la prășit, ulițele pline de copii. „Erau pline de tineri, de cetățeni ai comunei care exploatau terenurile așa cum se făcea la vremea respectivă. Acum totul s-a modernizat. Se face din utilaje și sunt foarte puțini cetățenii care ies la câmp să prășească. Avem o zonă care s-a dezvoltat până în 2007, sunt foarte multe case, case mari, gospodărești. Au făcut oamenii pentru că atunci era valul ăla în care se făceau banii, au construit, au făcut case mari. Când au văzut că a venit criza financiară și cee ace preconizau nu era așezat pe o temelie zdravănă, le-au lăsat și au plecat înapoi în străinătate. Și avem în satul vechi case care sunt vechi și sunt într-un stadiu avansat de degradare. Nu foarte multe, dar sunt pentru că este îmbătrânită comunitatea și nu este o problemă pe care o avem doar noi. Cred că la nivel național se întâmplă asta. Pierdem punctaj mare în fața sporului demografic', povestește Anton Anti.

Comentarii
Ultimele Video-uri