04 Iul. 2018 10:00

De ce trebuie părinții să anunțe autoritățile când pleacă peste hotare

Distribuie

Prea puțini știu de ce trebuie părinții să anunțe autoritățile când pleacă peste hotare. Răspunsul este simplu: doar așa se asigură că ai lor copii au acces la servicii medicale și se pot înscrie ușor la grădiniță sau școală. Minorii trebuie mereu reprezentați în fața autorităților de către un tutore.

Copii în pragul sinuciderii, abuzați de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ei, copii care n-au putut să meargă la școală sau au avut probleme cu asigurarea medicală, dacă au ajuns la spital. Copiii nimănui. Prea puțini care iau decizia de a pleca în străinătate se gândesc care sunt riscurile atunci când nu declară că sunt la muncă peste hotare și au lăsat copiii acasă.

Victoria Alexandru, asistent social principal la Direcția Generală pentru Protecția Copilului Sector 2, a explicat pentru Libertatea de ce este necesar să treacă prin aceste formalități. „În mod normal ar trebui să ne anunțe cu 40 de zile înainte. Nu știu câtă publicitate s-a făcut la această hotărâre, dar sunt mulți care nu știu, află abia când ajung la persoana contractoare și le cere o adeverință și din vorbă, în vorbă se întreabă unul pe celălalt și ajung la noi. Vin să ne ceară o adeverință și le explicăm exact care sunt demersurile care se fac. În cazul în care sunt doi părinți, doar unul pleacă, copilul rămâne în grija celuilalt părinte, noi îl monitorizăm conform procedurii, la ambii părinți plecați în străinătate sau când este familie monoparentală, monitorizarea se face mai des cel puțin la început apoi trimestrial, semestrial, plus cu acea includere în programul de consiliere, în funcție de nevoile fiecărei familii', explică asistentul social.

Comentarii
Ultimele Video-uri