08 Iun. 2018 07:00

VIDEO Ghid pentru părinții plecați în străinătate, pentru cei rămași și pentru copii. Sfaturi de la psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc

Distribuie

Ce trebuie să știi când pleci în străinătate, pentru sănătatea psihică, emoțională și socială a copiilor și familiei tale. Psihologul Libertatea Cezar Laurențiu Cioc a realizat un scurt ghid cu sfaturi pentru cei plecați.

Nu te învață nimeni să fii părinte și atunci când ești pus în fața unor situații grele de viață, cum este cea a plecării din țară, sfatul unui psiholog cu experiență este mai mult decât binevenit. Cezar Laurențiu Cioc a realizat un scurt ghid pentru pe care să îl aveți aproape în relația cu cei dragi. Ghidul este împărțit în trei categorii: sfaturi pentru părinții care au plecat la muncă  în străinătate, sfaturi pentru cei care au rămas cum să se comporte în relația de cuplu și cu copiii și sfaturi pentru copii.

MESAJ PENTRU PĂRINȚII CARE PLEACĂ ÎN STRĂINĂTATE

  • Pentru sănătatea psihologică, emoţională şi socială a copiilor, iată ce ar trebui să ştiţi: Banii nu înlocuiesc prezenţa unui părinte. Trimiterea banilor în ţară nu este suficientă. Copiii nu şi-au format pe deplin noţiunea de bani  şi nu înţeleg de ce banii sunt mai importanţi decât ei.
  • Dacă plecaţi la muncă în străinătate pe perioade lungi nu lăsaţi copiii în grija instituţiilor statului, ci în grija unor oameni implicaţi emoţional în creşterea lor. Cei mai potriviţi ar fi bunicii. Psihologic vorbind, oamenii cei mai apropiaţi emoţional de copii la varste mici se numesc Persoane de ataşament Primar. Copiii se vor raporta toată viaţa la maniera în care aceste persoane se poartă cu ei. Persoanele de Ataşament Primar ar trebui să fie părinţii sau bunicii. Niciodată asistenţii sociali sau bonele.
  • Dacă plecaţi la muncă în străinătate pe perioade lungi, comunicarea părinte-copil va avea de suferit. Comunicarea prin telefon sau reţelele de socializare este importantă, dar nu ţine loc de interacţiune directă între părinte şi copil. La telefon se transmit informaţii nu se formează caractere şi personalităţi. Psihologic vorbind, comunicarea telefonică sau virtuală este  doar informativă nu formativă. Comunică, joacă-te şi interacţionează direct cu un copil si nu pe internet sau doar la telefon.
  • Plecarea ambilor părinţi la muncă în străinătate este cel mai rău scenariu pentru un copil. În special dacă se întâmplă pe perioade lungi, plecarea părinţilor va determina sentimente de nesiguranţă şi inutilitate copiilor rămaşi acasă. Psihologic privind lucrurile, cel puţin unul dintre părinţi ar trebui să rămână acasă lângă copil.
  • Dacă plecaţi la muncă în străinătate pe perioade lungi ar trebui să existe mai multi supraveghetori care să se asigure de şcolarizarea copilului. Țineți legătura cu profesorii, cu un vecin de încredere, cu rude sau chiar asistenul social. Neglijarea scolii sau a gradiniţei  are efecte dezastruoase asupra viitorului unui copil. Nefrecventarea scolii predispune la deficiente de socializare, iar inteligenta si cultura unui copil vor avea de suferit grav la maturitate dacă acesta nu merge la gradinită sau la şcoală.
Comentarii