13 Iun. 2018 07:00

VIDEO Programele de afterschool, o soluție pentru copiii singuri acasă. Centrul „Salvați Copiii” are grijă de 10 ani de „orfanii albi”

Distribuie

Programele de afterschool, o soluție pentru copiii singuri acasă, este părerea specialiștilor. În experiența de 10 ani pe care o au asistenții sociali și psihologii de la „Salvați Copiii' din Iași, aceștia pot să fie mai aproape de familii și să le consilieze punctual. De exemplu, un moment important, este despărțirea și cum ar trebui să se desfășoare. 

Cu grija unui părinte, Nelu Ivănușcă intră în sala de clasă și îi pregătește pe copii pentru următoarele activități. Urmează masa de prânz, apoi puțină joacă, teme. Este rutina oricărui copil după ce termină orele. Doar că pentru acești copii e mai mult de atât, e modul prin care uită puțin de părinții plecați la muncă peste hotare și mai mult decât atât, văd că nu sunt singurii în această situație.

De zece ani, cam de când au început să se vadă bine efectele migrației românilor, cei de la Organizația „Salvați Copiii' au început să organizeze centre afterschool în țară. În inima Moldovei, de unde au plecat foarte mulți oameni, un astfel de centru a fost mai mult decât binevenit. Copiii îi dau târcoale asistentului social în așteptarea unei vorbe, unei remarci, a unei îmbrățișări.

„Marea nevoie la acești copii este nevoia de atașament a persoanei care pleacă la muncă în străinătate. E un fenomen pe care noi am încercat să îi înțelegem, am luat în calcul și experiența altora. Britanicii l-au studiat prima oară după cel de-Al Doilea Război Mondial când au plecat foarte mulți în SUA și atunci au început să se vadă efecte la cei plecați, la cei rămași acasă', explică asistentul social.

Comentarii