Această afecțiune, care poate fi o durere „intermitentă” sau continuă, înseamnă că unii oameni nu pot munci, nu pot mânca și corect sau nu se pot bucura pe deplin de viață. Cele mai frecvente tipuri de dureri cronice, potrivit organizației de supraveghere a sănătății Nice, sunt durerile de spate (prezente în 53% din cazuri), durerile de cap (48%) și durerile articulare (46%).

Durerea cronică afectează 38% dintre femei și 40% dintre bărbați. Și, deși două treimi dintre pacienți au peste 75 de ani, poate afecta toate vârstele, inclusiv copiii. Cântăreața Lady Gaga, în vârstă de 36 de ani, a povestit recent că simte dureri „în tot corpul” din cauza unei afecțiuni cronice, fibromialgia.

Este foarte diferită de durerea acută pe care o resimțiți după o accidentare și care dispare cu medicamente sau tratament. Uneori, declanșatorul durerii cronice nu este niciodată cunoscut. Se întâmplă atunci când leziunile tisulare s-au vindecat, dar corpul tău crede în continuare că este în pericol. Este ca și cum ai avea un sistem de alarmă defect care trimite semnale continue către creierul tău. Nervii devin foarte suprasensibilizați, astfel încât chiar și lucruri mici pot provoca durere – și asta se joacă într-o buclă automată.

dr. Amanda Dee, pentru Sun on Sunday Health

Medicii de familie prescriu adesea analgezice opioide de mare putere, dar dr. Dee spune că este necesară și o abordare holistică, inclusiv gestionarea impactului psihologic al vieții cu durere.

Psihologul clinician autorizat a declarat: „Aceasta poate pune stăpânire și poate afecta calitatea vieții dacă aceia care suferă de durere nu au primit ajutorul potrivit. Oamenii se pot simți izolați, pentru că, de multe ori, durerea ajunge să preia conducerea.”

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care vor să-și aleagă medicul specialist. Asigurare suplimentară pentru tratament dentar
Recomandări
Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care vor să-și aleagă medicul specialist. Asigurare suplimentară pentru tratament dentar

Impactul asupra sănătății mintale este atât de semnificativ, încât unul din cinci bolnavi are gânduri sinucigașe, potrivit dr. Dee. Dar există lucruri pe care oamenii le pot face acasă pentru a ajuta.

Durerea cronică nu poate fi întotdeauna vindecată, dar poate fi gestionată. Este nevoie de sprijin psihologic pentru a trăi cu ea. În primul rând, este foarte important să excludeți orice cauză subiacentă cu medicul dumneavoastră de familie. Apoi, pacienții trebuie să găsească setul de instrumente potrivite pentru a trăi cu ea și a se bucura de viață.

dr. Amanda Dee

Câteva moduri de a gestiona această durere cronică sunt cunoașterea exactă a simptomelor, somnul, exercițiile de respirație, activități sociale.

ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL AVANTAJE.RO

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.