Mergi direct la conținut »
A început Festivalul Cannes 2019. Vedete de primă mână pe covorul roșu la proiecția care a deschis oficial a 72-a ediție a festivalului
Muzică și Filme Libertatea > Entertainment > Muzică și Filme > A început Festivalul Cannes 2019. Vedete de primă mână pe covorul roșu la proiecția care a deschis oficial a 72-a ediție a festivalului

A început Festivalul Cannes 2019. Vedete de primă mână pe covorul roșu la proiecția care a deschis oficial a 72-a ediție a festivalului

Cea de-a 72-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, a fost deschisă oficial cu proiecția lungmetrajului cu zombi "The Dead Don't Die", de Jim Jarmusch.

Actori precum Bill Murray, Chloé Sévigny, Adam Driver, Tilda Swinton şi Selena Gomez au fost prezenţi pe covorul roşu la proiecţia filmului care a deschis festivalul de pe Croazetă.

Gazda ceremoniei de deschidere a fost actorul Edouard Baer.

Nici în acest an nu lipsesc polemicile de la Cannes. Decizia de a-i oferi lui Alain Delon un trofeu Palme d’Or onorific a generat controverse din cauza unor fraze ale acestuia considerate „rasiste, homofobe şi misogine” de asociaţia Women and Hollywood.

Juriul Festivalului de la Cannes va fi prezidat de regizorul Alejandro González Iñárritu. Printre vedetele din juriu se numără actriţa americană Elle Fanning şi cineaştii grec Yórgos Lánthimos şi francez Robin Campillo. Acestora li s-au alăturat creatorul de benzi desenate şi regizorul francez Enki Bilal (Bug), scenarista şi regizoarea americană Kelly Reichardt, regizoarea italiană Alice Rohrwacher, regizorul polonez Pawel Pawlikowski şi actriţa şi regizoarea Maïmouna N’Diaye, din Burkina Faso.

„Vom face tot ce putem pentru a găsi bijuteria care a rezonat cel mai mult în noi”, a declarat Iñárritu, adăugând că vor face acest lucru chiar dacă „singurul judecător în cinema este timpul”.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

21 de filme în competiţie

După ceremonia de deschidere, vine momentul competiţiei. Misiunea juriului se anunţă una dificilă prin prisma competiţiei de înalt nivel din acest an, marcată de cineaşti care debutează la Cannes şi nume celebre ale celei de-a şaptea arte (cinci regizori din competiţia din 2019 au câştigat deja trofeul Palme d’Or).

Unul dintre cele mai așteptate momente este intrarea în competiție a regizorului Quentin Tarantino, care, la 25 de ani după victoria obţinută cu „Pulp Fiction”, revine la Cannes cu „Once Upon a Time in Hollywood”.

Cel mai aşteptat film al selecţiei, care îi aduce pentru prima oară împreună pe acelaşi afiş pe Leonardo DiCaprio şi Brad Pitt.

În competiție va fi prezent şi Abdellatif Kechiche, recompensat cu Palme d’Or în 2013 cu „Le vie d’Adele”, care revine în acest an pe Croazetă cu „Mektoub my love: Intermezzo”.

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

Competiţia oficială include şi patru regizoare, cunoscută fiind problema lipsei de vizibilitate cu care se confruntă femeile în industrie: austriaca Jessica Hausner, franco-senegaleza Mati Diop şi franţuzoaicele Celine Sciamma şi Justine Triet.

Alți regizori aflați în competiția oficială sunt spaniolul Pedro Almodovar, pentru a şasea oară în cursa pentru Palme d’Or – nu a obţinut niciodată trofeul -, cu „Pain and Glory”, dar şi britanicul Ken Loach, membri al exclusivistului club al celor care deţin două mari trofee ale acestui eveniment. Loach revine pe Croazetă cu „Sorry I Missed You”.

Belgienii cunoscuţi ca fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne speră să scrie istorie la Cannes, după două trofee Palme d’Or, cu „The Young Ahmed”, o poveste despre islamismul radical.

Și regizorul român Corneliu Porumboiu este în competiția oficială cu filmul ”La Gomera”. Primul film al lui Corneliu Porumboiu care este realizat și în afara țării, îi are în distribuție pe Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Țambrea, dar și pe actorii spanioli Agustí Villaronga, Antonio Buíl și Cristóbal Pinto. Filmările s-au realizat în București, insula La Gomera – Spania și în Singapore.

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus
Recomandări

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus

În competiţia oficială de la Cannes de anul acesta nu au fost incluse filme realizate de cineaşti mari cu ajutorul platformei de streaming Netflix. Organizatorii festivalului şi cei de la Netflix sunt blocaţi într-un conflict considerat definitoriu în dezvoltarea cinema-ului modern, micile versus marile ecrane. Organizatorii festivalului consideră că filmele produse de Netflix nu respectă regulile de eligibilitate, printre care se numără difuzarea producţiilor în cinematografele din Franţa.

În afara competiţiei, spectacolul va fi asigurat de prezenţa pe covorul roşu a unei legende a fotbalului, Diego Maradona, cu ocazia prezentării unui documentar care îi este dedicat, dar şi de cântăreţul Elton John, care va fi prezent pe Croazetă la proiecţia filmului său biografic „Rocketman”. În finalul festivalului, un alt star hollywoodian, Sylvester Stallone, va prezenta într-o proiecţie specială imagini din filmul „Rambo 5”.


cITEȘTE ȘI: Filiala PSD Sascut a dus elevi la mitingul de la Iași, iar acum îi învață să mintă că au fost în excursie!


 

Close
Închide
  Close