Mergi direct la conținut »
Alexandru Arșinel împlinește astăzi 80 de ani. La mulți ani maestre!
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > Alexandru Arșinel împlinește astăzi 80 de ani. La mulți ani maestre!

Alexandru Arșinel împlinește astăzi 80 de ani. La mulți ani maestre!

Astăzi, Alexandru Arșinel, grandul teatrului de revistă românesc, împlinește 80 de ani! Artist emerit care a amuzat generații de români prin sute de scenete umoristice și pelicule memorabile, amintim "Miss Litoral" (1990), "A doua cădere a Constantinopolului" (1993) sau "Paradisul în direct" (1994), Arșinel fi sărbătorit în familie, dar și la Teatrul ”Constantin Tănase” instituție căreia, de când îi este director, i-a redat strălucirea de altădată.

De Florian Gheorghe,

Joi, colegii săi din teatru dar și o mulțime de soliști consacrați, amintim Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanțu, Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Adrian Enache și Iuliana Marciuc, Eugen Cristea, Octavian Ursulescu ori Jolt Kerestely îl vor omagia ”acasă”, pe scena teatrului sus amintit, într-un spectacol public, o Gală a Excelenței în Teatrul de Revista intitulată ”Și iată, c-au trecut 80 de ani.”

Figură aparte în cinematografia și teatrul românesc, Alexandru Arșinel, omul care continuă să facă România să râdă și după jumătate de secol de activitate, s-a născut într-o localitate din Suceava pe care a făcut-o celebră în schechurile sale, Dolhasca. A avut o copilărie marcată de efectele celui de-al doilea Război Mondial, a trăit momente de sărăcie și foamete.

Alexandru Arşinel a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, din Bucureşti, în anul 1962. O mare actriţă, Irina Răchiţeanu Şirianu, i-a deschis calea spre actorie. Alexandru Arşinel a încercat Facultatea de Construcţii de la Iaşi, dar nu a intrat, apoi un an a activat ca figurant la Teatrul Naţional din Iaşi. Marea actriţă l-a văzut la un examen pentru cursurile de pregătire şi l-a luat la clasa domniei-sale. „Mi-a deschis drumul spre această carieră şi-i port o recunoştinţă veşnică”, spune Alexandru Arşinel, cel care, alături de geniala Stela Popescu au rămas în istoria scenei românești prin sute de momente umoristice  memorabile

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis
Recomandări

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis

FOTO Alexandru Arșinel în mijlocul familiei sale de la ”Teatrul de revistă C. Tănase”

Activitatea sa artistică în teatrul de revistă precum și cea managerială a fost răsplătită cu numeroase premii, medalii, ordine, dintre care amintim: Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000); Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – „Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004), Premiul pentru spectacolele de musical acordat la Gala Premiilor revistei ”Actualitatea Muzicală” a UCMR (2008), Premiul de Excelență la Gala Premiilor „Confidențial”pentru Management și pentru întreaga carieră artistică (2009, 2010), Premii de Excelență și alte premii speciale.

A fost ales Cetățean de Onoare al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.

CITESTE SI:Cândva vedetă a muzicii ușoare, Adrian Romcescu face acum tabere de canto pentru copii. Duce tinerele speranțe la Mamaia

Close
Închide
  Close