Mergi direct la conținut »
Beatrice Rancea dezvăluie condițiile grele în care lucra pe vremea comunismului. „Aveam picioarele congelate de la genunchi în jos”
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > Beatrice Rancea dezvăluie condițiile grele în care lucra pe vremea comunismului. „Aveam picioarele congelate de la genunchi în jos”

Beatrice Rancea dezvăluie condițiile grele în care lucra pe vremea comunismului. „Aveam picioarele congelate de la genunchi în jos”

Născută în 1961, Beatrice Rancea a intrat în lumea baletului în timpul comunismului și a dat piept cu toate greutățile întâmpinate de artiști la acea vreme. Azi director la Opera Națională Română Iași, fosta balerină ne-a povestit cât de greu i-a fost să-și urmeze visul și cum și-a pus în pericol sănătatea, pentru asta.

De Denisa Macovei,

Beatrice Rancea

Beatrice Rancea, jurat în emisiunea „Îmi place dansul”, show care debutează azi, 31 august, la Kanal D, este una dintre cele mai cunoscute balerine din România și un profesionist respectat în lumea artistică internațională. A pășit pentru prima oară într-o sala de balet la vârsta de 4 ani și de atunci a rămas dedicată acestei arte. La 18 ani a avut ocazia să iasă din țară, în timpul unui turneu efectuat în Brazilia, invitată fiind de compania de dans a lui Marinel Ștefănescu și a Lilianei Cozi.

N-a vrut să plece din țară, deși a primit numeroase oferte

A făcut furori cu talentul ei și ofertele de a face carieră pe scene din afara țării au curs, deși România era într-o perioadă dificilă din punct de vedere politic – se întâmpla înainte de 1989.

„Am avut ocazia să ajung în Italia, dar nu m-am mai dus. Apoi, partenerul meu din turneu mi-a trimis un contract să dansez în Germania, dar nu m-am dus. Puteam să rămân în străinătate să dansez, dar nu am rămas, în primul rând, pentru că nu-i aveam lângă mine pe cei dragi, alături de care să mă bucur de succes. Doream să împărtășesc mai ales cu mama mea succesul. Ea m-a dus la balet și a fost singura mea susținătoare din familie”, rememorează Beatrice Rancea.

«Mă gândeam că dacă mi se rupe un deget, nu voi simți»

Înainte de căderea regimului comunist, ne-a dezvăluit ea, condițiile de muncă erau foarte grele în domeniul artistic. Cel mai mult suferea iarna, când sălile nu erau încălzite.

„Am rămas la Opera din București. Îmi amintesc că, la premieră, pe scenă erau 4 grade și eu eram în costum și în picioarele goale. Îmi înghețaseră picioarele și mă gândeam că dacă mi se rupe un deget, nu voi simți… Aveam picioarele congelate de la genunchi în jos. Într-o iarnă am repetat cu botoși de lână și mănuși, atât de frig era”, ne-a povestit Beatrice Rancea.

Close
Închide
  Close